Radovan Višković

Vidljivi efekti Zakona o igrama na sreću

  • 17.09.2019. 11:27

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da su vidljivi efekti novog Zakona o igrama na sreću jer od maja Srpska svaki mjesec po ovom osnovu ima od 1,4 do 1,5 miliona KM više prikupljenih prihoda, nego kada je na snazi bio prethodni zakon.

Višković je naveo da je, iako efekte novog zakona još nije moguće sagledati u potpunosti, do 31. avgusta od igara na sreću prikupljeno za osam miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, što znači da su prihodi povećani za 40 odsto.

"Kada se sjetim martovskog zasjedanja Narodne skupštine, kada smo usvajali ovaj zakon, i priča o ovom rješenju, ali danas ćute oni koji su tada najviše galamili. Bila je priča da će ljudi ostati bez posla, te da će biti smanjen broj priređivača, ali se ništa od toga nije desilo", rekao je Višković u Narodnoj skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika kakvi su efekti novog Zakona o igrama na sreću.

On je istakao da je povećan broj priređivača igara na sreću, a broj zaposlenih ostao isti kao i prošle godine.

Višković je napomenuo da je Vlada izabrala strateškog partnera "Lutriji Republike Srpske" za proceduru formiranja zajedničkog preduzeća koje će se baviti igrama na sreću i da se u narednih godinu dana mogu očekivati duplo veći prihodi. 

 

VIŠKOVIĆ: U OVOJ GODINI VIŠE OD 30 MILIONA KM ZA ZAPOŠLJAVANJE


Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je u Srpskoj u ovoj godini obezbijeđeno više od 30 miliona KM za zapošljavanje i da će Vlada nastojati da ova mjera bude finansijski proširena.

"Cijenimo da ova mjera daje rezultate i sigurno je da ćemo u narednom periodu nastojati da je finansijski proširimo i obuhvatimo što više mladih, jer želimo da zaustavimo njihov odlazak iz Republike Srpske", rekao je Višković u Narodnoj skupštini, odgovarajući na pitanja poslanika koje se odnosilo na podsticaje Vlade Srpske za zapošljavanje.

On je istakao da je značajna i realizacija startap programa zapošljavanja za mlade za šta je obezbijeđeno 7,5 miliona KM, od čega je milion evra od Vlade Srbije.

"Završen je i konkurs za drugi kvartal ove godine za šta je previđeno četiri miliona KM za program zapošljavanja mladih do 35 godina", dodao je Višković i podsjetio da je u prošloj godini zaposleno 1.200 lica, a u ovoj u prvom kvartalu njih 750.

Govoreći o mjerama pronatalitetne politike, Višković je rekao da se jedna odnosi i na izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti, kojima je propisano da od 1. januara 2020. godine naknade za porodilje u bruto iznosu budu vraćane poslodavcima.

"Nije bilo pošteno da pronatalitetna politika bude na teretu poslodavcima. Ove godine smo imali povrat od 70 odsto i od 1. januara idemo sa bruto povratom poslodavcima", rekao je Višković.

On je rekao da se novim Zakonom o dječijoj zaštiti uvodi i kategorija korisnika određenog prava, što se odnosi na djecu sa posebnim potrebama jer je uvedena naknada za njegovatelja. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.