Vijeće naroda

Veto Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine Srpske

  • 20.08.2018. 19:06

Klub Bošnjaka stavio je veto na zaključke Narodne skupštine kojima je odbačen Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine. Za delegate, koji su pokrenuli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, skupštinski zaključci, a potom i odluke Vlade Srpske, nisu u skladu sa Ustavom, zakonima i poslovnicima tih institucija.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, Mujo Hadžiomerović, poručuje da je, što se tiče Bošnjaka, jedina istina ona koju je verifikovao Haški tribunal.

"Kakva međunarodna komisija neutralna, kakva ima objektivnija od Međunarodnog suda, činjenica koje su koristili, izjava, počinilaca, osuđenih, presuđenih", pita Hadžiomerović. 

Očekivali smo veto Kluba Bošnjaka, poručuje predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. Vjeruje da će skupštinski zaključci završiti na Ustavnom sudu.

"Sad nam slijedi usaglašavanje između komisija, a poslije toga ide na Ustavni sud. Ukoliko Ustavni sud nađe osnova - za, na osnovu njihovih zahtjeva, on će donijeti odluku, a mi ćemo se ponašati tako da ćemo poštovati odluke suda", kaže Čubrilović.

Vlada Republike Srpske će u naredna dva mjeseca formirati komisije koje će ponovo istraživati događaje u srebreničkoj regiji, ali i stradanje Srba u Sarajevu. Imaće i rok od jedne godine da napišu nove izvještaje. Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, očekuje da će Vlada okupiti kvalitetan tim koji će napisati fer i korektan dokument, i da, kada je sve bazirano na činjenicama, niko nema pravo da se ljuti. Predsjednik Republike, Milorad Dodik, ponavlja da je jedini cilj istina, da je prethodni izvještaj napisan pod velikim pritiskom tadašnjeg Visokog predstavnika, Pedija Ešdauna, i da u njemu ima mnoštvo spornih podataka.

"Postoje dokazi da je u Potočarima sahranjeno više od 50 odsto vojnika koji su stradali u borbama u i oko Srebrenice, što govori da su Potočari, koje pokušavaju prikazati kao groblje žrtava zločina u Srebrenici, u suštini vojno groblje", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Veto Kluba Bošnjaka ići će na usaglašavanje na Vijeću naroda, a o njemu će se kasnije izjašnjavati zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS. Ukoliko ne bude dogovora, odlučivaće Ustavni sud Republike Srpske. Pošto je sezona godišnjih odmora, nije izvjesno da će Vijeće naroda zasjedati do izbora.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина