Raskrinkavanje: Nije moguće doći do dokaza da su vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

  • 25.09.2020. 15:52

Portal Banjaluka.net objavio je da grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i na ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, navodi se u dokumentaciji obavještajnih službi koja je u posjedu portala banjaluka.net, a isti tekst je prenijela i novinska agencija SRNA.

Na portalu Banjaluka (.net) je 25.09.2020. objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi da je taj medij došao do dokumenata o planiranim atentatima na vodeće srpske političare u BiH i Srbiji. 

Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

U članku se navodi da je, prema dokumentima do kojih je došao taj medij, “grupa vehabija iz BiH” planirala organizovati atentate na Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH; na Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije; te na Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije.

Atentat na Dodika je navodno planiran 2017. godine:

Prema tim dokumentima, krajem 2017. godine „grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala je da izvrši atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“.

Prema navodima u članku, petočlana grupa je planirala ubiti Dodika 9. januara 2018. godine, na proslavi Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, i to “ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju”.

“Ta petočlana grupa predvođena izvjesnim Enverom Habibovićem, zvanim ‘Smrt’ iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Na svu sreću, ovaj plan nije realizovan, ali je prema saznanjima našeg izvora kasnijim radom bezbjednosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama djece u BiH, zbog čega je u februaru 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja“, navedeno je u dokumentu.

Dodik je, navodi se u članku, bio “meta” još jednog atentatorskog plana “vehabija”, zajedno sa Aleksandrom Vulinom, ministrom odbrane Srbije. Navodni atentat se trebao desiti 25. augusta 2019. godine na manifestiaciji Kočićev zbor kod Banje Luke, kojem su prisustvovala ta dvojica političara. 

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a koji su poznati kao pripadnici islamističke paramilitarne organizacije iz Janje kod Bijeljine.

(...)

Prema saznanjima došlo se do saznanja da je takozvani „tiper“ ove akcije bio izvjesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje i koji je mislio da je došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači, ali na svu sreću nije”, navedeno je u dokumentaciji.

U članku se navodi da je “ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim satima u okolini Janje, odnosno Bijeljine.”

Takođe se navodi da je “glavni organizator pokušaja atentata” na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji 11.07.2015 u Potočarima kod Srebrenice bio Mehdin Jakubović, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

„Obavještajna saznanja pokazuju da je Jakubović nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića.

Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo ‘Tekbir’, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Jakubović je poznat po tome da u  BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama“, navedeno je u dokumentima obavještajnih službi.

Portal Raskrinkavanje.ba ocijenio je ovu vijest kao lažnu, jer nije bilo moguće doći do dokaza koji bi podržali navode iz članka na portalu Banjaluka (.net), tvrdnje o “vehabijama” koji su planirali atentate na Dodika, Vulina i Vučića od 2015. do 2019. godine.

"Obavještajni” izvori

Članak na portalu Banjaluka (.net) o navodnim atentatorskim planovima, objavljen i na desetinama drugih portala, obiluje detaljima za koje se tvrdi da dolaze iz dokumenata “obavještajnih službi”. No, u samom članku nema tih dokumenata, niti se navode obavještajne službe koje su “izvor” za iznesene tvrdnje. 

Uredništvu portala smo poslali medijski upit o dokumentima do kojih su navodno došli. Odgovor nismo dobili.

Odgovor na medijski upit o dokumentima obavještajnih službi u posjedu portala Banjaluka (.net)

Obratili smo se i obavještajnim agencijama u BiH i Srbiji, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje smo pitali o njihovim saznanjima o navodima iz članka na portalu Banjaluka (.net). Do vremena pisanja ove analize, odgovore na ponovljeni medijski upit nismo dobili od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Bezbjednosno-informativne agencije Republike Srbije (BIA).

Odgovor je stigao od Ministarstva sigurnosti BiH, koje je navelo da nema saznanja o navodnim planovima atentata opisanim na portalu Banjaluka (.net).

Odgovor Ministarstva sigurnosti BiH

Odgovor na medijski upit nismo dobili ni od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. U članku koji je objavljen 25.09.2020. na portalu Slobodna Bosna, citiran je direktor Policije Republike Srpske, Siniša Kostrešević, koji nije imao komentar na navode iz članka portala Banjaluka (.net).

[...] u MUP-u Republike Srpske nisu željeli da komentiraju navode portala "banjaluka.net" o "obavještajnim podacima" koji se tiču navodnog planiranja atentata na člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane te zemlje Aleksandra Vulina.

- Nemam komentar - kratko je poručio direktor policije RS Siniša Kostrešević.

U MUP RS nisu potvrdili te informacije a nisu ih ni demantovali.

U istom članku se prenosi i reagovanje iz Mjesne zajednice Janja, koja je označena kao “sjedište” grupe od četrdesetak “dobro naoružanih vehabija” koji su planirali atentat na Dodika i Vulina. 

"Od povratka u Janju od strane Bošnjaka nikada nije bilo niti jednog incidenta niti su Bošnjaci Janje ikakva prijetnja bilo kome. Mjesna zajednica je od strane predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini proglašena najtolerantnijom Mjesnom zajednicom u BiH.

Predstavnici Bošnjaka u Janji redovno održavaju sastanke sa prvim ljudima Policijske stanice u Janji, sve u cilju obezbijeđenja sigurnosti svih stanovnika Janje te mira i saradnje sa institucijama Republike Srpske", kaže se u saopštenju i dodaje da ovakve lažne informacije,  nanose štetu svima u Janji, unose nemir među njene stanovnike i narušavaju dobre međuljudske i međuetničke odnose.

U odgovoru iz Mjesne zajednice Janja, kojeg su osim BN Televizije prenijeli i brojni drugi portali, navodi se da je Azem Aletović “naročito pogođen” navodima da je učestvovao u planiranju atentata na Dodika i Vulina.

[“]Želimo vas upoznati da je Azem Aletović cijenjeni i ugledni stanovnik Janje, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Janja, dugogodišnji aktivista u NVO sektoru koji je zaslužan za mnoge realizovane projekte iz kulture i humanitarnog rada za što je i dobio priznanje grada Bijeljina 2015. godine (Srebrna značka grada Bijeljina), osnivaču i predsjedniku BКUD-a ‘Mula Alija Sadiković’, zaposlenom u gradskoj upravi Bijeljine, ocu četvero djece i čovjeku poznatom u ovom dijelu BiH po svom društvenom angažmanu, koji nikakve veze nikad nije imao sa onim što mu se pripisuje u tekstu", kaže se u saopštenju.

Takođe, navode da osobe koje se pominju u tekstu sa imenima Samir Begović i Nedžad Hajdurović, “uopšte ne postoje kao stanovnici Janje! Sve to možemo lako dokazati na sudu" kaže se u saopštenju bijeljinske Mjesne zajednice Janja.

Enver Habibović, za kojeg se u članku portala Banjaluka (.net) navodi da je planirao atentat na Dodika u januaru 2018. godine, bio je predmetom policijske istrage zbog kampa u kojem su treninge pohađala djeca. U februaru te godine, on je saslušan u Federalnoj upravi policije, nakon što su se pojavili snimci treninga u kampu koje je organizovalo udruženje Asker, navodi se u članku na portalu Federalna televizija. U istom članku je citiran i tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je poručio kako će se sumnjive okolnosti u tom kampu ispitati.

“Uvjeravam vas, ako bude išta za šta se možemo uhvatiti da izlazi iz zakona, dostavit ćemo to tužilaštvu”.

Slučaj kampa udruženja Asker privukao je medijsku pažnju te godine. No, priča nije imala krivični ili sudski epilog, budući da Habibović nije krivično gonjen u tom slučaju. 

“Atentat” na Vučića

Tadašnji premijer Srbije, a danas predsjednik te države, Aleksandar Vučić, napadnut je prilikom prisustvovanja komemoraciji u Potočarima 11.07.2015. od strane više osoba. Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o tom incidentu, i 2016. godine odustalo od istrage jednog od četiri osumnjičena, ali do danas niko nije procesuiran. Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u čijoj je nadležnosti suzbijanje terorizma, je 2017. godine uputila poziv građanima da pomognu pri identifikaciji osoba za koje se sumnja da su učestvovale u napadu na Vučića.

Mehdin Jakubović se ne spominje kao jedan od osumnjičenih u tom slučaju, niti smo uspjeli naći izvor koji potvrđuje da se on dovodi u vezu sa napadom. Također, Ministarstvo sigurnosti BiH, čija je SIPA organizaciona jedinica, nije nam potvrdilo da ima saznanja kako je Jakupović umiješan u napad na Vučića.

Portal Banjaluka (.net) je tvrdnje o navodnim planovima “vehabija” da izvrše atentate na Dodika, Vulina i Vučića “potkrijepio” navodnim saznanjima neimenovanih obavještajnih službi, te “ekskluzivnim” uvidom u njihove dokumente koji nisu nikada predočeni javnosti. Iako su ti “planovi” opisani u detalje, sa imenima konkretnih osoba, nikakve konkretne akcije nisu poduzete protiv navodnih vinovnika, niti je od tada bilo ikakvih informacija da je bilo koja bezbjednosna ili pravosudna institucija pokrenula takvu istragu. Državno Ministarstvo sigurnosti nema nikakvih saznanja o tim navodima, a direktor Policije Republike Srpske odbio je da ih komentariše.

Budući da ne postoji nikakav dokaz koji bi podržao navode iz članka na portalu Banjaluka (.net), tvrdnje o “vehabijama” koji su planirali atentate na Dodika, Vulina i Vučića od 2015. do 2019. godine ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ove tvrdnje u drugim medijima ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)