U BiH održani opšti izbori

Većina birališta otvorena na vrijeme

  • 07.10.2018. 19:07

Većina birališta širom Republike Srpske je otvoreno u sedam ujutru - čime su i zvanično počeli opšti izbori 2018. Mnogi su odmah po otvaranju glasačkih mjesta pohitali da glasaju - po običaju, među njima je bilo najviše najstarijih. Banjalučani se uglavnom nadaju boljem životu nakon izbora.

 

"Očekujem nešto bolje, a da li će biti bolje, vidjećemo. Pred nama je".

"Očekujem promjene. Boljitak. Da narod bolje živi, da bude sretniji i zadovoljniji".

"Ja bih najviše volio da bude sve najbolje. Za penzionere, djecu, i da naše mlade glave ne idu vani, da ostanu tu. Da se okrene prema boljem, a ne da se svađamo", istakli su građani Banjaluke.

Izbori u Srpskoj su protekli uglavnom bez incidenata. Otvaranje biračkih mjesta je kasnilo na više mjesta, ali samo iz tehničkih razloga - a i to po 15-ak minuta. Na pojedinim biralištima u Srpskoj je bilo problema, jer su glasačka mjesta promijenjena, pa su glasači koji se nisu na vrijeme informisali bili preusmjeravani na druge lokacije. 

Tragom dojave da je na glasačkom mjestu u Pridjelu u Doboju bačen suzavac, policija je izašla na teren, ali se ispostavilo da je dojava lažna. Dobojlije se nadaju da će nakon izbora mladi imati razloga da ostanu u Republici Srpskoj.

"U svakom slučaju da bude bolje. Da omladina prestane da odlazi, da bude više radnih mjesta, manje korupcije".

"Dosta je bilo ovog javašluka, nezaposlenja, bježanja mladih. Treba dati šansu mladima, školovanim. Bez fakulteta - nema napretka".

"Važno je da ne bude gore, ali i ovako se može živjeti, ostati", istakli su građani Doboja.

Glasalo se i u Distriktu. Brčaci koji su registrovani za entitetsko glasanje, i ovaj put su mogli da glasaju - kako za funkcije u Republici Srpskoj, tako i za one u Federaciji BiH. I oni se, kao svi, nadaju boljem sutra.

"Da vam pravo kažem djeco, ja ne znam kako bi moglo biti bolje. Da bi moglo biti bolje, moglo bi, ali ko će biti taj koji će da dođe i da to sve ispuni".

"Očekujem neke promjene, biće tu malo omladine, ostaćemo mi starci - a mi starci trebalo je davno da se povučemo, međutim to ne daju pojedinci".

"I mi omladinci, kao penzioneri, u 7.15 izašli na glasačka mjesta. Očekujemo promjene u Distriktu i to je to", naglasili su građani Brčko Distrikta.

Na opštim izborima pravo glasa je imalo više od 3,3 miliona birača, od čega nešto manje od 1,3 miliona u Republici Srpskoj. Birali su predsjednika Republike Srpske, srpskog člana bh. Predsjedništva, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Političari glasali uz kamere i sijevanje bliceva

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.