Veći podsticaji i za stočare i mljekare

Veći pragovi i uslovi za poljoprivredne podsticaje

  • 07.04.2019. 19:13

Nikola Lakić, povrtlar iz Kukulja kod Gradiške, uzgaja - luk, kupus, salatu, lubenicu i dinju na 11 hektara, u dvije sjetve. Godišnje proizvede 300-400 tona povrća. Raduje ga da je ove godine proširen spisak povrća za koje može da dobije podsticaj od Ministarstva poljoprivrede.

Osim podsticaja za prodato povrće, apliciraće i za kapitalne investicije. Lakići planiraju kupovinu sistema za navodnjavanje i dva traktorska priključka

“U praksi znači mnogo jer ono što većina nas proizvođača povrća  Lijevča i Semberije, što bi za 4-5 godina uspjela vlastitim sredstvima, mi to za dvije do tri godine  uspijemo  završiti i staviti u funkciju investiciju zahvaljujući ministarstvu.“, kaže Lakić.

Glavni uslovi da bi poljoprivrednici  konkurisali za podsticaje ove godine su da uplate doprinose  za penzijsko i zdravstveno osiguranje i naknadu za protivgradnu zaštitu za prošlu godinu.

Ministarstvo poljoprivrede ove godine poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganje je stavilo 71 milion maraka i to za podršku tekućoj proizvodnji, investicije na poljoprivrednim gazdinstvima te zaštitu biljaka i životinja.

Na veće podsticaje sada mogu da računaju i mljekari i stočari. Povećani su pragovi za podsticaje, a korigovane su pojedine premije.  Ove godine prijave će biti bodovane, a dodatne bodove poljoprivrednici će dobiti ukoliko su mlađi od 40 godina, žene, članovi zadruge, proizvode u nerazvijenoj opštini, ili imaju određeni broj zaposlenih. 

“Sredstva moraju ići u ruke istinskih proizvođača koji proizvode za tržište i koji proizvode za snabdijevanje potrošača u Republici Srpskoj ili su dakle izvozno orijentisani. Mi ne izostavljamo sve one sitne poljoprivredne proizvođače koji imjau mali obim proizvodnje bez podrške, nego im dajemo jasnu poruku da oni moraju da se udružuju.“, kaže Gordana Rokvić, savjetnik ministra za poljoprivrednu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srpske.

Podrška automatizaciji i digitalizaciji poljoprivrdedne proizvodnje, prioritet je Ministarstva poljoprivrede, kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i zamijenila fizička radna snaga koja nedostaje ovom sektoru.

Za kapitalne investicije ove godine biće izdvojeno više novca, a za nabavku poljoprivredne mehanizacije i ove godine ostaje fiksni povrat od 30 odsto uloženog novca.

- Podrška tekućoj proizvodnji  55.085.000 maraka

- investicije na poljoprivrednim gazdinstvima  10.350.000 maraka

- zdravstvena zaštita životinja i biljaka 5.565.000 maraka

Ministarstvo je povećalo pragove za dobijanje podsticaja. Tako je prag za mljekare,  sa 100 litara mlijeka mjesečno, podignut na 300 litara, a premija je smanjena sa 0,30 feninga na 0,25 feninga. Ljestvica je podignuta i za ugajivače priplodnih podmladaka, koja je premija povećana za šest odsto, uzgajivače tovljenika, pa uzgajivači svinja mogu da računaju na 33 odsto veće premije. Donji prag za uzgoj junica je povećan sa dvije na tri junice. Ove godine prijave će biti bodovane, a dodatne bodove poljoprivrednici mogu dobiti ukoliko su mlađi od 40 godina, žene, član zadruge, proizvodi u nerazvijenoj opštini, ima određenih broj zaposlenih.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок