Smanjenje broja radnika

Veći dio ministara ispunio svoju obavezu

  • 13.06.2019. 19:17

Većina ministara uradili su ono što je premijer tražio. Dostavili su mu plan sistematizacije radnih mjesta i smanjenja broja zaposlenih. 

Kaže to za ATV, premijer Radovan Višković. Tri mjeseca je prošlo od kada je Višković ministrima naredio da smanje broj zaposlenih, i rezultati su, tvrdi, već vidljivi.

Ova tačka se neće naći na sjednici Vlade dok svi Ministri ne ispoštuju svoje obaveze i ne koriguju sistematizacije radnika, kaže Radovan Višković. 

"Nijedno Ministarstvo neće dobiti saglasnost Vlade za svoju sistematizaciju ukoliko ona ne bude korigovana za minimalno 10 procenata. Prema tome ne znam tačno u ovom momentu, ali mislim da je 6 ili 7 ministarstava ispunilo već tu obavezu, ostali će to uraditi u narednih možda mjesec dana", kaže premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Među onima koji su ispunili tu obavezu je i Ministarstvo prosvjete i kulture. Smanjili su broj radnika u određenim sektorima gdje ih je bilo i oko stotinu. Tako ćemo najbolje znati ko kako obavlja svoj posao, a ministarstvo ce lakše i brže ispunjavati obaveze, kaže Natalija Trivić.

"U Ministarstvu prosvjete i kulture mi smo već umanjili sistematizovana radna mjesta za 12 izvršilaca jer smatramo da postojeći kapaciteti treba da budu izjednačeni sa onim što se realno dešava u praksi. Dakle, uvijek je bilo odstupanja kada je riječ o određenom broju sistematizovanih mjesta  u odnosu na broj izvršilaca. Mi smo sada pokušali tim umanjenjem da iznivelišemo koliko je zapravo potrebno izvršilaca i imamo sistemtizovanih radnih mjesta", kaže ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić.

I u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite mogu da se pohvale dobrim rezultatima. Sistematizacija radnika je urađena, a najavljuju i reorganizaciju unutar Ministarstva.  

"Mi smo predvidjeli strukturu sistematizacije koja sa 92 izvršioca smanjuju je broj na 83. Međutim, ono što je važno za tu sistematizaciju je d mi moramo uraditi jednu reorganizaciju unutar Ministarstva prije svegta sa formiranjem odsijeka za transplataciju i biomedicinu koji je jedan od uslova da uopšte pokrenemo proces tranplatacije za koji se zalaže i Ministarstvo i Vlada", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite broj zaposlenih planira smanjiti  za 20 odsto,  rekao je Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Očekuje da će isto, u što skorijem periodu, uraditi i ostali.

"Moje Ministarstvo je izvršilo sve potrebne pripreme uputilo je dopis Ministarstvima koji treba da daju svoje mišljenje o sistematizaciji, tako da u najskorije vrijeme možda i na sljedećoj sjednici Vlade će jedna od tačaka biti sistematizacija u Ministarstvu rada boračko-invalidske zaštite", kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić kaže da su “Željeznice”, koje su u procesu restrukturisanja, prvi put prošle godine ispunile plan rada, te da su ga u prva četiri mjeseca ove godine premašile za više od 20 odsto, a finansijski plan za više od 30 odsto. U tom preduzeću su se stekli uslovi i za povećanje plata, što do sada nije bilo moguće zbog velikog broja zaposlenih. I  Direktori nekih javnih preduzeća ranije su dobili naređenje od premijera Srpske da se potrude oko sistematizacije i smanjenja broja zaposlenih.