Premijer RS potvrdila

Veće penzije, plate i pravedna pomoć za najugroženije demobilisane borce

  • 23.06.2018. 13:02

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će oko 600 demobilisanih boraca koji imaju 65 godina, ali nemaju 15 godina osiguranog staža, dobijati mjesečni iznos najniže penzije.

Cvijanvićeva je dodala da će odluka o ovome biti donesena na sjednici Vlade u ponedjeljak, 25. juna. 

"To neće predstavljati preveliko opterećenje za budžet. Mislimo da je mjera realna, opravdana i pravedna", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poslije sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, ministrom finansija Zoranom Tegeltijom i ministrom rada i boračno-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem naglasila da će u ponedjeljak biti donesena i odluka o dodatnom povećanju penzija od 2,5 odsto, čime će penzije u Srpskoj, u mandatu ove Vlade biti povećane za 20 odsto. 

"Jedna od važnijih stvari koje smo najavljivali u prethodnom periodu jeste da ćemo ići na povećanje plata. Nekada su postojale ideje da se to povećanje odnosi na javni sektor, ali smo smatrali da bi to bilo nepravedno, s obzirom na razliku plata u javnom i realnom sektoru", objasnila je premijer Srpske. 

Cvijanovićeva je naglasila da se došlo do pravednog rješenja, koje će tretirati sve radnike u Srpskoj. 

"Glavno opredjeljenje je da se dodatno poveća iznos neoporezivog dijela dohotka. Prije nekoliko godina obezijedili smo taj iznos u visini od 200 KM i po osnovu toga ostavili smo u privredi na godišnjem nivou oko 94 miliona KM da pomognemo da doprinosemo rasterećenje privrede kako bi se obezbijedila mogućnost za veće zapošljavanje", navela je Cvijanovićeva. 

On je dodala da je privredi, po osnovu takve mjere za protekle četiri godine, ostavljeno oko 470 miliona KM. 

"Ovu mjera koja znači dodatno povećanje neoporezivog dijela dohotka za dodatnih 300 KM, Vlada je odlučila da usmjeri na povećanje plata. To će podrazumijevati da se visoke plate povećavaju za 0,75 odsto, ali kad je riječ o najnižim platama, od 400 KM, sa povećanjem će iznositi 450 KM", objasnila je Cvijanovićeva. 

Premijer Srpske je navela da će najniže plate biti povećanje za oko 12,5 odsto. Kad je u pitanju plata od 500 KM povećanje će biti devet odsto. 

"Postavljalo se pitanje kako ćemo omogućiti da se i u realnom sektoru obezbijedi sprovođenje ovakve mjere. Vrlo jednostavno - donošenjem zakonskog rješenja koje će obezbijediti da poslodavci moraju da izvršavaju ovu obavezeu i da ovo rasterećenje usmjere isključivo na radničke plate", naglasila je Cvijanovićeva. 

Ona je nampomenula da je ova mjera dobra i pravedna, te da sve tretira ravnomjerno, a da je cilj Vlade bio zaštita onih koji imaju najniže plate, što će se na ovaj način obezbijediti. 

"Mi smo u pregovorima i sa penzionerima i sa Boračkom organizacijom, kao i sa drugim socijalnim partnerima. Ovo nisu mjere koje staju, oni vrlo dobro znaju šta su naši naredni koraci", dodala je Cvijanovićeva. 

Što se tiče budžeta i mogućnosti da se ovo finansira, Cvijanovićeva je naglasila da ne postoje nikakvi problemi, da je budžet stabilan i da se sve funkcije ostavruju nesmetano. 

"Ako pogledate kako izgledaju pokazatelji za izvršenje budžeta u prvih pet mjeseci, onda ćete vidjeti da su prihodi ostvareni u iznosu od 1,12 milijardi KM, što je ostvarenje od 106 odsto u odnosu na finansijski plan. Od toga imamo ostvarenje indirektnih poreza od 101 odsto, direktnih poreza od 109 odsto, a neporeskih prihoda od 115 odsto", istakla je Cvijanovićeva. 

Ona je napomenula da se sprovodi sve što je Vlada obećala u prethodnom periodu, uključujući povećanje argranog budžeta. 

"Uz ove mjere koje su najavljene, biće još intervencija u narednom periodu. Posebno je važna mjera koja tretira sve radnike u Srpskoj i naš cilj je da se već naredne godine dostigne minimalna plata od 500 KM", poručila je Cvijanovićeva i dodala da se na ovakve mjere opredjeljuje samo država koja ima stabilne finansije. 

Cvijanovićeva je ukazala i na potpisani memorandum sa Savezom sindikata u oblasti prosvjete, jer prosvjeta nije izjednačena sa koeficijentom sa ostalim korisnicima budžeta. 

"Tu imamo plan da idemo na postepeno ujednačavanje. Već sljedeće godine imamo plan da se ide na intenzivno usklađivanje koeficijenata", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da je sa aspekta Vlade ponosna na ono što danas može da obezbijedi građanima. 

"Iza toga stoji mnogo godina teškog truda, ostavili smo iza sebe teško neizvjesno vrijeme i sada možemo da govorimo o Republici Sropskoj koja korača sigurno u izvjesniju finansijsku i svaku drugu situaciju", rekla je premijer Srpske.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана