Branislav Zeljković

Vakcine stižu krajem januara, a ruska krajem februara

  • 11.01.2021. 15:58

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da prve količine vakcina protiv virusa korona u BiH mogu da se očekuju već krajem januara, odnosno početkom februara, a da Srpska krajem februara očekuje i prve količine ruske vakcine Sputnjik.

Prema njegovim riječima, još nije poznat tačan broj vakcina.

Zeljković je naveo da se spremno dočekuju sve vakcine i da je u opticaju nabavka više vakcina - Fajzerova, Modernina, Astra Zenik, Sputnjik.

- Ne postoji zemlja u svijetu koja je stoodsto sprema za prihvat vakcine koja se prvi put pojavljuje u svijetu i koja se čuva na minus 70 stepeni. Svi pravimo alternativne planove u smislu same vakcinacije. Nama je cilj da se vakcina kada dođe u Republiku Srpsku što prije potroši - izjavio je Zeljković, nakon današnjeg sastanka u Doboju Savjetodavnog tijela za Kovaks.

On je naveo da još nije poznat tačan broj vakcina koje će se obezbijediti donacijom EU i kroz mehanizam "Kovaks".

- Oni imaju pravo da nam dostave tu informaciju i naravno da je mi razmotrimo, prihvatimo ili ne - izjavio je Zeljković.

On je naveo da se direktna nabavka vakcine "sputnjik pet" odvija u skladu sa zakonskim procedurama, jer direktna nabavka podrazumijeva direktan razgovor sa proizvođačem, a uvoz i distribucija se vrši preko veledrogerije.

- O samim vakcinama, odnosno njihovom ulazu u BiH, Republiku Srpsku ili Federaciju BiH, i daljoj distribuciji razgovaraće se na narednoj ministarskoj konferenciji koja će se održati za nekoliko dana - izjavio je Zeljković.

On je današnji sastanak ocijenio kao kvalitetan.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Perhar rekao je da se na današnjem sastanku razgovoralo o načinima uvoza vakcina, ulogama pojedinih subjekata u toj proceduri, te određenim problematičnim podzakonskim aktima Zakona o javnoj nabavci BiH koji se moraju promIjeniti kako bi se ta procedura ubrzala.

On je naveo da su od predstavnika UNICEF-a danas informisani da je u toku nabavka frižidera za ultrahladni lanac skladištenja vakcina na minus 80.

Perhar očekuje da će u BiH prva doći vakcine putem mehanizma Kovaks, odnosno Fajzerova vakcina, i da je BiH sprema da je dočeka.