Vjekoslav Petričević

Uzvratna posjeta predstavnika "Rosteha" u septembru

  • 28.08.2019. 19:41

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ruska državna korporacija "Rosteh" zainteresovana da u septembru posjeti kompanije namjenske industrije u Republici Srpskoj, te usaglase i razrade plan zajedničkih aktivnosti.

Petričević je rekao da su predstavnici ove korporacije danas izrazili namjeru da sa svojim tehničkim timovima prilikom ove posjete u septembru stvore što bolju sliku i na osnovu nje kreiraju dalje politike, u smislu ulaganja i zajedničkog poslovanja.

On očekuje da će polovinom septembra ili najkasnije do kraja tog mjeseca tehnički tim kompanije "ODK" posjetiti kompaniju "Orao" u Bijeljini, ustanoviti kapacitete ove kompanije, te da li ispunjava uslove za remont motora za helikoptere, što bi dugoročno riješilo probleme ovog kolektiva u Srpskoj.

"Načelno je dogovorena i saradnja sa kompanijom `Kret` u proizvodnji aparata za prečišćavanje zraka, koji se koriste u bolnicama, vrtićima, ali i u domaćinstvima. Oni su zainteresovani da se jedan dio proizvodnje kućišta za te aparate obavlja u banjalučkom preduzeću `Ќosmos`", rekao je Srni Petričević.

On je dodao da je dogovoreno i da kompanija "Kret" donira četiri aparata za prečišćavanje zraka za bolnice, te da očekuje kontakte sa njima u narednom periodu.

Vršilac dužnosti direktora kompanije "Orao" Biljana Marković izrazila je zadovoljstvo rezultatima koji su postignuti tokom sastanaka predstavnika kompanija iz Republike Srpske sa predstavnicima kompanija u okviru ruske državne korporacije "Rosteh" u oblasti namjenske industrije, a koji se odnose na razvoj saradnje i unapređenje privrednih odnosa.

"Dogovoreno je da u septembru stručni tim kompanije `ODK` posjeti našu kompaniju, te da definiše mogućnosti za stvaranje remontnog kapaciteta na prostoru Republike Srpske, o čemu će detaljnije biti riječi nakon posjete stručnog tima", rekla je Markovićeva.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da su sastanci održani u okviru radne posjete delegacije Republike Srpske, predvođene ministrom Petričevićem, Moskvi, gdje se održava Međunarodni vazduhoplovni samit "MAKS 2019".

U delegaciji Republike Srpske su predstavnici preduzeća "Kosmos" Banjaluka, "Orao" Bijeljina i "Tehnički remont" Bratunac koji su održali sastanke sa predstavnicima ruskih kompanija iz namjenske industrije "Rosoboroneksport", "ODK"- Korporacija motorogradnje Rusije, koncerna "Kalašnjikov" i koncerna "Kret".

Sagovornici su se usaglasili da će razvoj i uvođenje inovacija u oblasti ekonomije, medicine, obrazovanja i industrije, te zajedničko učešće u naučno praktičnim konferencijama omogućiti uspostavljanje kvalitetnijih usluga i proizvoda, kao i njihovo plasiranje na tržište trećih zemalja.

Usaglašeno je da će se u roku od tri mjeseca razradi i usaglasi plan zajedničkih aktivnosti za realizaciju projekata iz navedenih oblasti.

Delegacija Srpske je tokom dva dana u Moskvi posjetila veliki broj izlagača, imala priliku da se upozna o modernim proizvodima iz namjenske industrije, te razmijeni informacije i iskustva.   

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.