Sastanak Rajčevića i poslodavaca

Uvođenjem novih tehnologija do većih plata

  • 28.01.2019. 19:34

Privredi Republike Srpske je potreban viši tehnološki stepen razvoja, da bismo imali veće plate i spriječili odlazak mladih -  to će se postići boljom saradnjom privrednika sa institucijama, ocjenjuju u Uniji udruženja poslodavaca.

"Prvi način kako možemo doći do povećanja plata jeste smanjenje poreza i doprinosa. I to znamo da ima svoja ograničenja. Moramo biti društveno odgovorni, moramo biti svjesni da fondovi moraju da žive. Drugi, mnogo važniji, način na koji možemo doći do povećanja i cijene rada i plata je uvođenje novih tehnologija," kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Poslodavci traže da kadrovi koji imaju budućnost u realnom sektoru budu prioritet Vlade. Ministar obećava da će izvršna vlast raditi na reviziji upisne politike na fakultetima i najavljuje osnivanje naučno-istraživačkih centara, koji će direktno sarađivati sa privrednicima.

"Vi znate da je jedan od visokih prioriteta u programu ekonomskih reformi Vlade u sljedećem četvorogodišnjem periodu upravo naučnotehnološki razvoj i ostvarivanje sinergije između naučno-istraživačke zajednice, sa jedne strane, i poslovne zajednice, sa druge strane, odnosno realnog sektora prije svega," rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske

Ministar najavljuje razgovore sa svima koji su zainteresovani za ekonomski razvoj Republike Srpske - nakon poslodavaca, na redu su predstavnici Privredne komore.
 

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм