Uvodi se doživotna kazna zatvora

  • 12.12.2019. 19:49

U Republici Srpskoj biće uvedena kazna doživotnog zatvora. Biće to jedna od izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske koji bi se trebalo naći na sjednici Vlade do kraja mjeseca. 

Prije svega to će se odnositi na krivična djela u kojima su žrtve djeca po uzoru na nedavno usvojeni Tijanin zakon u Srbiji. Tako bi dugotrajna kazna zatvora koja je iznosila od 25 do 45 godina bila zamijenjena doživotnom kaznom.Iz ministarstva pravde Republike Srpske kažu da će izmjene krivičnog zakona donijeti oštrije kazne i za druga teška krivična djela. 

“U RS neće biti jedan poseban zakon kao u Srbiji Tijanin zakon već ćemo ovu problematiku rješavati u okviru važećeg Krivičnog zakonika u RS, na ovaj način radna grupa koja je sastavljena iz reda eksperata je pristupila rješavanju ovog problema i rješavanju ovog zadatka", kaže Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde u Vladi RS.

Na izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske rade profesionalci i donijeće najbolja rješenja vjeruje i predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović. Kako kaže nedavno je i formalno ukinuta smrtna kazna u Srpskoj pa bi izmjene trebalo da budu u skladu sa evropskim pravnim sistemom.

“To je takođe prilagođavanje našeg pravosudnog sistema i zakonodavstvu evropskom sistemu i u mnogim zemljama to postoji rješenje kao što je i ovdje", kaže Čubrilović.

O ovom pitanju sud bi trebalo da da i javnost ali i struka kažu pravnici. Postavlja se kažu pitanje da li će postojati mogućnost pomilovanja jer ukoliko to zakon ne bude predvidio doživotna kazna kosi se sa osnovnim ljudskim pravima. Ista polemika se vodila i u Srbiji tokom usvajanja Tijaninog zakona jer sankcije nisu u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima čija je Srbija potpisnica.

“Što se tiče doživotne kazne zatvora to je problem malo širih razmjera postavlja se pitanje da li postoji mogućnost pomilovana, ukoliko ne postoji ukoliko ne bude predviđena za kazne doživotnog zatvora postoj stavovi Evropskog suda za ljudska prava da je u pitanju nehumano ponašanje", objašnjava Aleksandar Jokić advokat.

Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske bio je inicijator da se uvede kazna doživotnog zatvor za svirepe ubice i silovatelje djece, kao i ubice trudnica i nemoćnih osoba- Republika Srpska jedna je od 30 zemalja koja nema kaznu doživotnog zatvora u svom Krivičnom zakoniku. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.