Vlada Republike Srpske

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku

  • 03.08.2018. 13:06

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku radi usklađivanja ovog sa Zakonom o radu Srpske, kao i sa pravnim institutima određenim u Zakonu o mirnom rješavanju radnih sporova.

Zakon o radu više ne poznaje pojam "većinski reprezentativni" sindikat i udruženje poslodavaca organizovanih na nivou Republike Srpske, već su ovim zakonom, između ostalog, propisani uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike Srpske, pa je u tom smislu neophodno uskladiti ovaj zakon sa Zakonom o radu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću. 

U saopštenju se navodi da je u novembru 2016. godine na snagu stupio i novi Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuje postupak mirnog rješavanja interesnih i pravnih kolektivnih radnih sporova, zbog čega je potrebno uskladiti odredbe Zakona o štrajku sa novim pravnim institutima propisanim Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova. 

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava za osnovne škole za period od 1. januara do 30. septembra ove godine u ukupnom iznosu od 586.665 KM, i to sa pozicije izdaci za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju ostalih objekata u iznosu od 383.002 KM, te pozicije izdaci za nabavku postrojenja i opreme u iznosu od 203.663 KM.

Na osnovu zahtjeva osnovnih škola, izvršena je preraspodjela tih sredstava za 33 osnovne škole na područiju Srpske, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

Vlada Republike Srpske donijela je rješenje o odobrenju realokacije sredstava budžetske rezerve u ukupnom iznosu od 60 hiljada KM za sufinansiranje manifestacije "53. Kočićev zbor". 

Na sjednici je donesena i odluka o usmjeravanju sredstava iz klirinškog duga u iznosu od 2,5 miliona KM za organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala "EJOF 2019" (EYOF 2019), a za sprovođenje te aktivnosti zadužen je Olimpijski centar "Jahorina".

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.