Vlada Republike Srpske

Utvrđen prijedlog izmjena zakona o policiji

  • 30.05.2019. 16:49

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se jasnije definišu policijska ovlaštenja, nadležnosti direktora i dodatno angažovanje posebnih jedinica, te povećava zaštita informaciono-komunikacionih struktura i uspostavlja elektronsko poslovanje i komunikacija MUP-a sa građanima.

"Zbog različitih bezbjednosnih izazova, zakonom se utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije, a sve sa ciljem kako bi policijski službenici tog sastava, zajedno sa policijskim službenicima redovnog sastava, mogli obezbijediti maksimalni nivo bezbjednosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

Iz Vlade navode da je izmjenama ovog akta pomjerena starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika s ciljem podmlađivanja kadra u MUP-u Srpske. 

Vlada je na današnjoj sjednici u Banjaluci utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru kojim se propisuju novi prekršaji protiv javnog reda i mira, kao i sankcije. Definiše se i odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, kao i novi prekršaj "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira". 

"Propisivanju novog prekršaja na predložen način pristupilo se jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u Srpskoj i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja za koje su odgovorna službena lica imala određena saznanja u trenutku činjenja ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da bi učinioci prekršaja bili kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društeno neprihvatljivo i kažnjivo", naveli su iz Vlade. 

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici s obzirom da ne postoji važeći propis koji na jedinstven način uređuje oblast zaštite ove infrastrukture. 

"Imajući u vidu važnost objekata kritične infrastrukture, njihova zaštita je od značaja za funkcionisanje Republike. Poremećaji u radu ove infrastrukture mogu dovesti do ozbiljnih i dugoročnih oštećenja, a njihova zaštita predstavlja kompleksan sistem bezbjednosne opreme i procedura koje se moraju poštovati da bi bezbjednost bila na najvišem nivou", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se napominje da je dostupnost, pouzdanost i otpornost kritične infrastrukture suštinski važni za bezbjednost, što ukazuje na potrebu da se odrede konkretni subjekti koji čine kritičnu infrastrukturu, da se u ovoj oblasti propišu obaveze i ustanovi odgovornost subjekata kritične infrastrukture, kao i da se bezbjednost ove infrastrukture unapređuje uz podršku svih nadležnih institucija. 

"Jedan od razloga donošenja Zakona jeste i usklađivanje propisa sa zakonodavstvom EU", ističu u Vladi. 

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uslovima za nabavljanje oružja. 

Prema izmjenama ovog akta, brišu se odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak. 

"Navedene odredbe nisu ostvarile svoju svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku", istakli su iz Vlade. 

U saopštenju se navodi i da treba drugačije definisati pojedine odredbe pomenutog zakona kada je riječ o oduzimanju oružja fizičkim licima. 

"I to jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima bilo porodično nasljeđe, trofej i slično. S tim u vezi, predložena su određena zakonska rješenja koja će dati mogućnost Ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće uticati na bezbjednost lica i imovine", navode iz Vlade.

USVOJEN PRIJEDLOG MJERA ZA UNAPREĐENJE POSLOVNOG AMBIJENTA

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Prijedlog mjera za unapređenje poslovnog ambijenta od 2019. do 2021. godine koji predstavlja usaglašeni osnov i platformu za zajedničko djelovanje institucija i poslovne zajednice u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta u Srpskoj.

Prijedlog mjera usmjeren je za podršku privrednicima u zapošljavanju i zadržavanju radne snage, smanjenje parafiskalnih i administrativnih opterećenja privrede i unapređenje uslova za tehnološki razvoj privrede, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

U paketu mjera je i reformisanje Zavoda za zapošljavanje u cilju pružanja kvalitetnije podrške privredi i građanima, kvalitetnije povezivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada, unapređenje stručnih znanja privrednika i infrastrukture kvaliteta, smanjenje sive ekonomije, te promocija primjera dobre prakse medijima. 

Izdvojene su i mjere specifične za pojedine sektore, a odnose se na poljoprivredu i prehrambenu industriju, drvopreradu, turizam, informaciono-komunikacione tehnologije, metalsku i elektroindustriju, tekstil, kožu i obuću, građevinarstvo i industrija građevinskog materijala i saobraćaj. 

Jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Srpske je unapređenje poslovnog ambijenta i u tom kontekstu je formirano i Ministarstvo privrede i preduzetništva. Ono predstavlja kontakt tačku za poslovnu zajednicu da bi kroz kontinuirani dijalog sa institucijama bila pravovremeno identifikovana otvorena pitanja u poslovanju i predložene mjere za njihovo otklanjanje, te generalno unapređena konkurentnost privrede, navedeno je u saopštenju. 

Iz Vlade su podsjetili da su prethodnih nekoliko mjeseci vođeni razgovori sa poslovnom zajednicom i resornim institucijama sa ciljem definisanja zajedničkog okvira budućeg djelovanja, te da je na osnovu tog dijaloga, Programa ekonomskih reformi u periodu od 2019. do 2022. godine, Smjernica za razvoj privrede, te Akcionog plana za realizaciju Programa rada Vlade Republike Srpske utvrđen je Nacrt mjera za unapređenje poslovnog ambijenta. 

Taj dokument je upućen na dodatno razmatranje Privrednoj komori i Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske, kao i resornim ministarstvima nakon čega je finalizovan. 

UTVRĐEN NACRT ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj kojim je predviđeno oslobađanje lica sa invaliditetom troškova polaganja pravosudnog ispita.

Cilj donošenja zakona je usaglašavanje sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, kojim se potpunije i preciznije definišu pojedine odredbe Zakona koje su se u periodu njegove primjene pokazale kao neprecizne i nedovoljno definisane, čime će se u znatnoj mjeri olakšati tumačenje i primjena zakona u praksi. 

"Ovim izmjenama stvaraju se i uslovi za jasnije definisanje uslova i načina izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja. Predloženim izmjenama stvara se pozitivan ambijent budućim investitorima u oblasti geologije", pojašnjava se u saopštenju. 

Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima. 

U saopštenju se navodi da je Zakon o javnim putevima donesen 2013. godine, a tokom perioda njegove primjene, mijenjale su se okolnosti u kojima se sprovodio, kao i propisi kojim se uređuje bezbjednost saobraćaja, te je neophodno usklađivanje. 

"Izgradnjom i puštanjem u upotrebu auto-puta, iznalaženjem drugih modela finansiranja izgradnje, rekonstrukcije i održavanja putne infrastrukture /koncesija, javno-privatno partnerstvo/, pojavom naplate putarine na auto-putu, ukazala se i potreba za izmjenom i dopunom ovog zakonskog rješenja", ističe se u saopštenju. 

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, a kako se navodi u saopštenju, razlog izmjena ovog zakona je usklađivanje sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske. 

"Izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju planirano je, između ostalog, da se omogući osnivanje resursno-stručnog centra kao organizacione jedinice u sastavu škole za djecu za smetnjama u razvoju. Resursno-stručni centar pruža stručnu podršku vaspitno-obrazovnim ustanovama u radu sa djecom i učenicima kojima je potrebna dodatna podrška u razvoju, na osnovu procjene stručne službe škole", naglašava se u saopštenju. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином