Vlada Republike Srpske

Utvrđen Prijedlog budžeta za 2019. godinu

  • 14.12.2018. 15:05

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog budžeta Srpske za 2019. godinu u iznosu od 3,56 milijardi KM, što je za 168 miliona KM manje od rebalansa za ovu godinu.

Prema Prijedlogu budžeta, izvorni prihodi su veći za 35,1 milion KM u odnosu na ovu godinu. 

Najveći rast na rashodovnoj strani je na pozicijama ličnih primanja - 34,5 miliona, prvenstveno zbog planiranog povećanja za plate u obrazovanju i kulturi, koje uz minuli rad ukupno iznosi 20 miliona KM. 

Prijedlogom budžeta je planirano i povećanje transfera Fondu dječije zaštite za 21 milion KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

Na poziciji rashoda planirano je smanjenje izdataka za otplatu dugova, gdje je Prijedlogom budžeta na ovoj poziciji predviđen iznos od 489,9 miliona KM, što je za 261,3 miliona manje u odnosu na rebalans za ovu godinu. 

Prema Prijedlogu budžeta, planirani budžetski suficit iznosiće 56,6 miliona KM. 

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog Zakona o izvršenju budžeta, kao i Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina koji je izrađen na osnovu metodologije i smjernica Evropske komisije. 

Osnovni okvir za izradu navedenog dokumenta su memorandumi o zajedničkim politikama i mjerama potpisani u decembru 2017. godine sa socijalnim partnerima, Smjernice za razvoj privrede koje je Vlada pripremala od aprila ove godine zajedno sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore Srpske, te Program rada Vlade Srpske za mandatni period 2018-2022. godina. 

Ove smjernice su prezentovane na konferenciji "Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost". 

Glavni ciljevi politika su dati kroz sedam prioriteta - povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede s ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije Srpske. 

Među prioritetima u Prijedlogu programa ekonomskih reformi su istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja. 

Prethodno definisani ciljevi obuhvataju mjere na osnovu kojih će se sprovoditi i smjernice za politike koje su usvojene na Ekonomskom i finansijskom dijalogu u maju ove godine, ali uz puno poštovanje ustavnih ovlašćenja svakog nivoa vlasti u BiH, te nadležnosti institucija. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута, очекују вас најновије информације и занимљивости из земље и свијета, интересантни гости и саговорници.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.