Banjaluka

NSRS: Usvojen Godišnji revizorski izvještaj

  • 06.10.2020. 20:16

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske za ovu godinu, prema kojem je ta služba dala pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje za 36 subjekata, sa rezervom za 36 i negativno za dva.

K znanju je primljen izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Srpske za prošlu godinu kojem je ta služba dala mišljenje sa rezervom.

Poslanici su u danu za glasanje usvojili informaciju o dugu sa stanjem na dan 31. decembar prošle godine, prema kojoj je javni dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio 4,223 milijarde KM, a ukupan dug Srpske 5,388 milijardi KM.

Spoljni dug Srpske na kraju prošle godine iznosio je 3,415 milijardi KM, a od toga dug budžeta Republike Srpske je 2,121 milijarda KM, dok se ostali indirektni dug od 1,269 milijardi KM odnosi na zaduženja javnih preduzeća, Investiciono-razvojne banke, lokalnih zajednica.

Skupština je k znanju primila specijalni izvještaj institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i kantonima prema budžetskim jedinicama, sa izuzetkom policijsko-bezbjednosnih struktura.

U ovom izvještaju se konstatuje da u najvećem broju institucija, upravnih organizacija i regulatornih tijela u BiH nije ispoštovan ustavni princip koji podrazumijeva proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih.

Usvojena je i informacija o sprovođenju Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske za period 2014-2019. godina.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je 12. redovnu sjednicu parlamenta.

Тагови: