Vlada Republike Srpske

Usvojena informacija o realizaciji mjera populacione politike

  • 12.08.2019. 14:58

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o realizaciji mjera populacione politike "Fond treće i četvrto dijete" za 2018. godinu.

U okviru pronatalitetnih mjera koje sprovodi Vlada Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa Javnim fondom za dječiju zaštitu Srpske od 2006. godine realizuje projekat "Fond treće i četvrto dijete" kojim se isplaćuje jednokratna novčana naknada svim majkama koje u tekućoj godini rode treće, odnosno četvrto dijete i na ostvarivanje ove naknade nema uticaja materijalni status porodice, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

Kako se naglašava, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je za ove namjene od 2006. do 2017. godina izdvojilo 9.788.228 KM, a za iste namjene je u 2018. godini izdvojeno 900.000 KM. 

"Na ime pronatalitetne naknade isplaćuje se jednokratni iznos od 600 KM za svako trećerođeno dijete, odnosno 450 KM za svako četvrtorođeno dijete. U Republici Srpskoj je prošle godine evidentirano 1.349 trećerođenih i 243 četvrtorođene djece", navodi se u saopštenju. 

Vlada Srpske je na današnjoj sjednici prihvatila odredbe posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama pravosuđa Republike Srpske i ovlastila ministra pravde da ga potpiše u predloženom tekstu. 

U saopštenju se navodi da je Vlada Srpske saglasna je sa potpisivanjem Sporazuma između Vlade Srbije i Savjeta ministara o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i imenovanju koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Srpskoj ukoliko su kao nadležni organi navedene nadležne institucije Srpske čijim radom koordinira imenovani predstavnik Vlade Srpske. 

Vlada je donijela rješenje o imenovanju koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

Na današnjoj sjednici usvojena je informacija o radu Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske.