Vlada Republike Srpske

Usvojena informacija o transformaciji "Doma Rada Vranješević"

  • 09.08.2018. 13:08

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o procesu transformacije Javne ustanove Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci, te zadužila Dom da aktivnosti u procesu transformacije sprovede u skladu s predviđenom dinamikom u najboljem interesu djece i da o rezultatima redovno obavještava Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženo je da informiše Vladu Republike Srpske o aktivnostima u procesu transformacije. 

Program "Transformacija institucija i prevencija razdvajanja djece od porodica" se realizuje u partnerstvu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i UNICEF-a BiH, uz finansijsku podršku Evropske unije. 

Ošti cilj Programa je da se omogući da djeca bez roditeljskog staranja, djeca pod rizikom od razdvajanja od porodica i djeca sa smetnjama u razvoju uživaju ista prava i imaju isti status kao i sva druga djeca, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

U okviru ciljeva ovog Programa, izrađeni su Transformacijski i Operativni plan Doma čiji je cilj smanjenje broja djece bez roditeljskog staranja na rezidencijalnom smještaju, razvijanje novih usluga u sistemu socijalne, porodične i dječije zaštite u Republici Srpskoj, te podrška spajanju djece sa njihovim biološkim porodicama, imajući u vidu najbolji interes djece. 

Uporedo sa procesom transformacije, aktivno se sprovode aktivnosti na razvoju hraniteljstva u Republici Srpskoj, koje uz usvojenje i smještaj u ustanovu socijalne zaštite predstavljaju oblike zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. Promocija hraniteljstva se vrši pod sloganom "Svako dijete treba porodicu". 

Usluge predviđene Transformacijskim i Operativnim planom obuhvataju osnivanje vrtića, uspostavljanje usluge "Predah", osnivanje resursnog centra sa savjetovalištem, prihvatilišta, dnevnog centra, stanovanja uz podršku i uspostavljanje usluge porodični saradnik - stručna služba za podršku porodici. 

Realizacija Transformacijskog i Operativnog plana je planirana za period od ove do 2021. godine, o čemu će Vladu Republike Srpske informisati Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. 

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i Informaciju o realizaciji projekta "Izgradnja fiskulturne sale i prostora uz salu Osnovne škole 'Petar Petrović NJegoš' u Istočnoj Ilidži" i ovlastila ministra prosvjete i kulture Srpske da potpiše ugovor o izvođenju radova sa najpovoljnijim ponuđačem, s ciljem realizacije projekta. 

Zaduženo je Ministarstvo finansija da obezbijedi potrebna sredstva u iznosu od 1.185.485 KM sa PDV-om, za realizaciju projekta "Izgradnja fiskulturne sale i prostora uz salu OŠ 'Petar Petrović NJegoš', Istočna Ilidža". 

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o usmjeravanju sredstava za izgradnju dječijeg vrtića u Aleksandrovcu, opština Laktaši, u iznosu od 800 hiljada KM, iz sredstava klirinškog duga.  
 

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.