Narodna skupština RS

Usvojen budžet i program ekonomskih reformi 

  • 23.12.2018. 19:05

Budžet Republike Srpske za narednu godinu iznosiće 3.256 milijardi maraka. Prijedlog budžeta sa planiranim neto suficitom od 56 miliona maraka usvojili su poslanici po hitnom postupku, na sjednici koja je trajala do ranih jutarnjih sati. 

Ministar finansija, Zora Vidović, očekuje da najveće povećanje prihoda bude od poreza na dobit, koji bi trebalo da iznosi 231 milion maraka, ili 22 miliona više u odnosu na ovu godinu. Najveći rast kada su u pitanju rashodi biće u stavci lična primanja – 34,5 miliona maraka, i to zbog planiranog povećanja plata u obrazovanju i kulturi. 

Usvojen je i program ekonomskih reformi od 2019.-2021. godine. Za predsjednika Vlade, Radovana Viškovića je to što su svi socijalni partneri podržali taj dokument, znak da je kvalitetan i dobro osmišljen. Dinamika sprovođenja usvojenih mjera, kaže, doći će naknadno.

"Mi sjedamo sa socijalnim partnerima i pravimo dinamički plan realizacije mjera. I tada će biti sve propisano. Da li je prvi kvartal, da li je to 2019, početak 2020. i sve do 2021. godine," rekao je Višković.

Program ekonomskih reformi predviđa sedam pravaca djelovanja. Okosnica mu je reforma zdravstvenog sistema koja, između ostalog, predviđa i nekoliko različitih paketa zdravstvene zaštite. Akcenat Vlade će u narednom periodu biti i na reformi javnih preduzeća, kako bi im se povećala konkurentnost i poboljšalo poslovanje. Na tim stavkama su se najduže zadržali opozicioni poslanici, za koje su planirane reforme samo slovo na papiru.

"Ključna je stvar koliko mi toga što usvojimo realizujemo, konkretizujemo, i pretvorimo u nešto materijalno i opipljivo, nešto što je realno i ostvarivo za svakog čovjeka i svakog građanina. Samim tim dolazim do drugog pitanja – koliki je do sad ostvaren procenat ovakvih ekonomskih programa i mjera," rekao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS.

Za poslanike iz vladajuće koalicije program ekonomskih reformi nije samo spisak lijepih želja. Vjeruju da se Vlada kreće u dobrom pravcu i da će na vrijeme biti ispunjeno sve što je i planirano.

"Niste se bavili nekim imaginarnim obećanjima, niste spominjali neke ideje i želje koje su realno neostvarive i smatram da živite u realnom vremenu i da ste svjesni situacije," kaže Marinko Dragišić, poslanik Ujedinjene Srpske u NS RS. 

Osim budžeta i ekonomskih reformi, usvojeni su i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti po hitnom postupku, odluka o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za narednu godinu i odluka o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa. Usvojen je i drugi rebalans budžeta Srpske za ovu godinu, u iznosu od 3,459 milijardi KM.
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?