Narodna skupština Srpske

Usvojen set zakona o povećanju plata u prosvjeti i kulturi

14:46, 31.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku zakone o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda i o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske.

Ovim zakonima izjednačavaju se plate zaposlenih sa visokom stručnom spremom u tim oblastima sa platama zaposlenih u drugim oblastima javne uprave. 

Usvojenim setom zakona povećavaju se platni koeficijenti za sve nastavnike i ostale zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom u osnovnim i srednjim školama, đačkim domovima, školama za djecu sa smetnjama u razvoju i umjetničkim, odnosno muzičkim i baletskim školama. 

Povećavaju se i platni koeficijenti za sve nastavnike, saradnike i ostale zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom u visokoškolskim ustanovama i ustanovama studentskog standarda, te za sve zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom u ustanovama kulture. 

Narodna skupština usvojila je Nacrt zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske, kojim se prvi put u Republici sveobuhvatno uređuje ovaj sistem po neprofitnom modelu. 

Usvojen je i Nacrt zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja, kojim se unapređuje zaštita zdravlja ljudi i životne sredine od nejonizujućih zračenja. 

Narodna skupština je usvojila i Nacrt zakona o gradu Gradiška, kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje tog grada, kao i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, kojim opština Gradiška dobija status grada. 

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je današnji rad druge redovne sjednice i njen nastavak zakazao za utorak, 12. februar, sa početkom u 10.00 časova.