Vlada Republike Srpske

Usvojen akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu

  • 14.03.2019. 19:17

Pomoć u zapošljavanju djece poginulih boraca, zapošljavanje mladih pripravnika, podsticaji razvoja preduzetništva, obuke za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, zapošljavanje ciljnih grupa, i program zapošljavanja Roma. Sve su to mjere koje će Vlada Srpske sprovoditi u 2019. godini, kako bi se povećao broj zaposlenih. Definisane su akcionim planom zapošljavanja, koji je Vlada danas usvojila. Iz budžeta će, za te namjene, biti izdvojeno 16 i po miliona maraka.

"Mi ćemo nastojati, obzirom da je akcioni plan danas usvojen, da se u što kraćem roku po ovim prjektima raspiše javni poziv, kako bi ova sredstva što prje bila operativna i došla do krajnjih korisnika," rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Broj zaposlenih u Srpskoj nikad nije bio veći, pokazuju to podaci Poreske uprave. Prema posljednjim podacima u Srpskoj je trenutno prijavljeno 296.535 radnika. Premijer Radovan Višković kaže da je to rezultat napora koje je Vlada Srpske uložila u otvaranje radnih mjesta i poboljšanje uslova za rad.

"Tačno je to, možda se nekom sviđa ili ne sviđa, ali mi u ovom momentu imamo najveći broj zaposlenih otkad se ta kategorija mjeri uopšte. Srpska ima mjeru da za sve zaposlene na kraju godine da povrat poreza i doprinosa za privredne subjekte koji su zaposlili nezaposlene u toku godine, i to su mjere koje ćemo mi raditi u narednom periodu," rekao je Višković.

Da se broj nezaposlenih smanjuje, potvrđuju i u Zavodu za zapošljavanje Srpske. Sa vlastima Srbije su, podsjećaju, započeli programe koji su šansa mladim ljudima da nađu posao. Jedan od njih je i Startap Srpska.

"Zahvaljujući predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i tadašnjem predsjedniku Srpske, realizovan je program Startap Srpska, koji se isključivo odnosi na zapošljavanje mladih i inovativnih lica u Srpskoj, mladih koji pokreću vlastite biznise," kaže Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 

"Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Nacionalna služba Srbije su opredijeljenje da kreiraju nove programe i mjere koje su namijenjene i poslodavcima i nezaposlenim licima," rekao je Zoran Martinović, Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije.

Osim u otvaranje radnih mjesta, Vlada Srpske će nastaviti i sa ulaganjem u stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Danas je usvojena  uredba koja definiše ko ostvaruje ta prava. Do sada je istim programom zbrinuto oko osam hiljada ljudi.
 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.