Usvajanje revidirane strategije za ratne zločine još na čekanju

  • 19.09.2020. 19:07

Još nema naznaka kada bi se revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina mogla naći pred Savjetom ministara. Preko dvije godine bošnjački predstavnici ovu tačku skidaju sa dnevnog reda bez jasnog obrazloženja. Posljednji put za to se pobrinula zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisera Turković. To rade jer u tužilaštvima imaju svoje ratne kadrove i ne žele da izgube kontrolu nad tužiocima, kažu iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica. Usvajanjem strategije tužioci bi morali da rade po jasnim kriterijumima i smjernicama, predmete ne bi mogli da biraju selektivno, a ukoliko tako ne postupe čekala ih disciplinska odgovornost. Zato je, kažu iz Centra, jasno zašto Bošnjacima, a ponajviše SDA usvajanje strategije ne odgovara.

"Ono što jeste ovdje problematično, ako se ova strategija ne usvoji u roku od godinu dana, jer je ovom strategijom kao krajnji rok propisana 2023. godina ako se usvoji ona gubi svoju svrhu", izjavio je Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

Zašto strategija nije još usvojena samo je još jedno pitanje koje sabotira Bisera Turković koja se postavlja iznad svih i svega, kažu predstavnici Srpske u Palamentu BiH. Na taj način Bošnjaci štite svoj narod dok istovremeno Srbe žele da prikažu kao jedine koji su činili ratne zločine, tvrdi Sanja Vulić.

“Imamo situaciju da se strategija blokira od bošnjačkih stranaka i svi sada znamo i zašto, oni štite svoj narod koji je takođe vršio zločin nad našim narodom i drugim narodima, ali taj problem je da su samo Srbi krivi je i dalje na snazi", kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PBiH.

Takav stav je samo još jedan dokaz da smo sa procesuiranjem ratnih zločina još na početku, kažu i iz MUP-a Srpske. Mnogi izvršioci više nisu živi, baš poput žrtava i svjedoka, pa je za kazne odavno kasno. Praksa je zato pokazala da su pojedini zločinci nad srpskim narodom čak i nagrađivani kada se uzme u obzir da su dobijali minimalne kazne.

"Dvadesetpet godina je prošlo od rata u BiH, toliko godina je prošlo kako se ne čini ratni zločin, ali oni koji su činili te ratne zločine posebno nad Srbima, nisu odgovarali ili danas odgovaraju ali to je veoma sporo, neefikasno i onoga trenutka kada dođemo konačno do presude, sa velikom mukom ta presuda je veoma mala", rekao je Simo Tuševljak, inspektor MUP-a Republike Srpske za ratne zločine.

To što o ovome ćute i predstavnici medjunarodne zajednice u BiH dodatni je problem kažu u Srpskoj. Nikada nisu postavili pitanje zašto se odugovlači sa usvajanjem revidirane strategije iako je i OEBS dao pozitivno mišljenje za njeno usvajanje,nego su se od samog početka na pogrešan način upleli u procesuiranje ratnih zločina a Tužilaštvo BiH samo nastavilo sa takvom praksom.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.