Dva hrvatska delegata uputila zahtjev Ustavnom sudu

Ustavnost Dana Republike Srpske opet na ispitu

  • 27.03.2019. 19:09

Ustavnost Dana Republike Srpske je opet na ispitu. Osam bošnjačkih i dva hrvatska delegata iz Vijeća naroda su u januaru prošle godine tražili da Ustavni sud BiH proglasi neustavnim Zakon o Danu Republike Srpske. 

Prvi čovjek parlamenta poručuje - nastavićemo da slavimo svoj praznik.

"Po ne znam koji put, Ustavni sud se bavi ocjenjivanjem istorijskih činjenica. Nijedna sudska odluka ne može da promijeni istorijsku činjenicu, a 9. januar je istorijska činjenica", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjedavajući Vijeća naroda, Nada Tešanović, poručila je da je zahtjev za ocjenu ustavnosti klasična politička priča, kojom se ništa ne može postići. Jedan od apelanata, Kemo Čamdžija, smatra da ima šanse za osporavanje. 

"Taj datum ne može biti, mora biti datum koji zajednički odaberu svi konstitutivni narodi. A ni u kom slučaju dan kada je pokrenut mehanizam za nehumano preseljenje, i sve tačke kako je navedeno u presudama međunarodnih sudova", ističe Kemo Čamdžija, bivši predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Republika Srpska je svoj zvanični odgovor na apelaciju poslala prije godinu dana, kada ga je sastavio tim narodnih poslanika i pravnih stručnjaka. Jedan od članova tima, Mile Dmičić, smatra da sudije ne bi smjele da ocjenjuju ustavnost istorijskih i političkih događaja. Ako bi se pozitivno izjasnio, Ustavni sud bi tom odlukom opet negirao legitimitet Republike Srpske - ocjenjuje Dmičić.

"Taj zakon utemeljuje potpuno na ustavnim osnovama Dan Republike, i ne diskriminira nikoga - ni po nacionalnoj ni po vjerskoj osnovi. Bilo kakvo pozitivno rješavanje zahtjeva Kluba Bošnjaka i dijelom hrvatskog naroda u ovom predmetu predstavljaće i neustavan i nedemokratski čin", kaže Dmičić.

Narodna skupština je još prije tri godine uvažila odluku Ustavnog suda o Danu Republike, po kojoj su neke odredbe Zakona o praznicima neustavne. Raspisan je referendum, na kojem se velika većina građana izjasnila za 9. januar, a nakon toga usvijen je i poseban Zakon o Danu Republike. 

Тагови: