Ustavni sud: Neprihvatljivi zahtjevi u vezi sa rebalansom budžeta

  • 23.06.2020. 11:53

Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa odlučilo je da nisu prihvatljivi zahtjevi za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa rebalansom budžeta za ovu godinu i informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH.

Ovo vijeće je ocijenilo da informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH ne sadrži pravne norme opšteg karaktera, već se njome izražava politički stav, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike srpske.

Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa je odluku o neprihvatljivosti odlučivanja po zahtjevu u vezi sa rebalansom budžeta obrazložilo time da podnosilac nije dostavio obrazloženje o povredi vitalnih nacionalnih interesa, što predstavlja procesnu pretpostavku za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

Vijeće je utvrdilo da su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje u zahtjevima za odlučivanje o povredi vitalnog interesa bošnjačkog naroda koji se odnose na odluke u vezi sa Zakonom o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Koridor 5C kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj, kao i odluke u vezi sa Zakonom o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača.

Odluke po ovim zahtjevima vijeće će donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Akte koji su bili predmet razmatranja Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa usvojila je Narodna skupština Republike Srpske.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je na te akte pokrenuo pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.