Staša Košarac 

Ustavni sud negira referendumsku volju Srba 

  • 29.03.2019. 18:13

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je zaprepašten odlukom Ustavnog suda BiH da ospori odredbe Zakona o Danu Republike Srpske, 9. januaru.

"Zaprepašten sam ovom odlukom, koja negira referendumsku volju srpskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Ova odluka predstavlja jasnu poruku Bošnjaka i stranaca srpskom narodu, jer onaj ko želi da Republici Srpskoj ukine rođendan i pravo da ga slavi, taj će sigurno u bliskoj budućnosti pokušati da Republici Srpskoj ukine pravo i na ime i na postojanje", ocijenio je Košarac. 

Košarac je izrazio uvjerenje da će institucije Republike Srpske u narednim danima dati adekvatan odgovor na ovakvu odluku Ustavnog suda BiH. 

"Kakva god ta odluka bude, ona će biti obavezujuća i za sve predstavnike srpskog naroda i Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Jedno je sigurno – ovakav Ustavni sud BiH i u ovakvom sastavu neće moći više postojati jer predstavlja opasnost za Dejtonski mirovni sporazum i za Republiku Srpsku", naveo je Košarac. 

On je napomenuo da u Ustavu BiH, koji je sastavni dio mirovnog sporazuma, piše da Parlamentarna skupština BiH može donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim se može predvidjeti drugačiji način izbora sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. "Mi smo donošenje takvog zakona tražili i sigurno ćemo to tražiti ponovo", poručio je Košarac. 

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske - 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Srpske.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок