Božica Živković Rajilić

Ustavni sud će potvrditi Zakon o zaštiti žrtava ratne torture

  • 20.08.2018. 13:56

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić očekuje da će Ustavni Sud Srpske potvrditi Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, navodeći da pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na ovaj zakon predstavlja čisto politikantstvo, jer u njemu nema nijednog diskriminatorskog elementa na štetu bošnjačkog naroda.

"Uvjereni smo da će Ustavni sud Republike Srpske prihvatiti Zakon kakav je usvojen u Narodnoj skupštini i da će nakon toga početi njegova praktična primjena", rekla je Rajilićeva Srni. 

Navodeći da je Klub Bošnjaka protiv ovog zakona u bilo kojoj formi na nivou Republike Srpske, ona ističe da ako bi Ustavni sud Srpske prihvatio njihove amandmane, to bi bio prenos nadležnosti na nivo BiH. 

Na sjednici Zajedničke komisije Vijeća naroda Republike Srpske i Narodne skupštine krajem jula nije postignut dogovor o amandmanima Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, pa će ovo pitanje razmatrati Ustavni sud Republike Srpske. 

Komentarišući odluku Vlade Republike Srpske o stavljanju van snage izvještaja Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, Rajilićeva kaže da je ona ispravna, iako je trebalo da bude donesena mnogo ranije. 

"Ovakva odluka Vlade Republike Srpske je ispravna, jer je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun bio `omča oko vrata srpskom narodu` i prilika da Bošnjaci uvijek napadaju Srbe i proglašavaju ih krivcima", istakla je Rajilićeva. 

Ona je rekla da je Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske spremno da učestvuje u radu komisije za Srebrenicu i komisije za Sarajevo ako, eventualno, dobije poziv od Vlade Republike Srpske i nadležnih institucija. 
 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.