Radovan Kovačević

Ustavni sud BiH - političko sredstvo agresije na sam Ustav

  • 12.02.2020. 15:14

Ustavni sud BiH, ovakav kakav je sada, postao je ključno političko sredstvo agresije na sam Ustav BiH i to je za SNSD potpuno nedopustivo, naglasio je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

"Podsjećamo da je građanski rat u BiH počeo kada su dva konstitutivna naroda preglasala treći konstitutivni narod, a trenutna situacija sa međunarodnim sudijama u Ustavnom sudu BiH je još pogubnija i daje mogućnost jednom konstitutivnom narodu, odnosno Bošnjacima, da sami preglasaju čak dva konstitutivna naroda", ukazao je Kovačević.

On je u izjavi za Srnu poručio da je to nešto što se pod hitno mora promijeniti ili Republika Srpska više neće imati nijedan razlog da trpi ovu agresiju i ostaje u ovakvoj nakaradnoj BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da, kako kaže, nikakvi niži nivoi vlasti ne mogu dovoditi u pitanje institucije BiH, Kovačević je rekao da Komšić, sada već po tradiciji, pokazuje da ništa ne razumije.

"S toga moram da ga pitam da li su za njega možda član Predsjedništva BiH, predsjedavajući oba doma parlamenta BiH ili predsjedavajući Savjeta ministara, kako on kaže, niži nivo vlasti s obzirom na to da upravo oni, ali i svi drugi predstavnici Republike Srpske više neće učestvovati u donošenju odluka na nivou BiH", rekao je Kovačević.

Ako Komšić misli na činjenicu da je današnji sastanak na kojem je donesena ova odluka sazvala i njime predsjedavala predsjednik Republike Srpske, Kovačević kaže da onda mora da ga podsjeti da u Ustavu Republike Srpske, koji je prošao sve provjere Venecijanske komisije, jasno piše da Srpsku predstavlja i njeno državno jedinstvo izražava predsjednik Republike.

"SNSD razumije da su Željko Komšić i ostali sarajevski političari osjetljivi na formulacije kao što su država i republika, ali ih moramo razočarati i podsjetiti da se, za razliku od Republike Srpske, takve odrednice ne spominju za BiH ni u jednom dokumentu uključujući i Ustav BiH u kojem je jasno navedeno da je ona sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH", naglasio je Kovačević.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)