Ukupno 249 katastarskih opština u RS

Uspostavljen novi katastar nepokretnosti

  • 01.11.2018. 10:42

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove uspostavila je novi katastar nepokretnosti u ukupno 249 katastarskih opština u Republici Srpskoj.

Samo u periodu od juna do oktobra stavljen je u službenu upotrebu novi katastar nepokretnosti za 38 katastarskih opština, što je rezultat intenzivnog rada na uspostavljanju novog katastra nepokretnosti. 

Tokom druge ovogodišnje nadzorne misije Svjetske banke, čijim se kreditnim sredstvima dijelom finansira uspostavljanje novog katastra nepokretnosti, konstatovano je da su učinjeni dodatni napori u vezi sa uspostavljanjem novog katastra i pružanju usluga Uprave. 

Delegacija Svjetske banke boravila je u Srpskoj u periodu od 30. oktobra do 1. novembra, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. 

Po uspostavljanju novog katastra nepokretnosti, podaci o nepokretnostima, pravima i nosiocima prava svojine na nepokretnostima vodiće se u jedinstvenoj evidenciji, kod jednog organa, a stranke ća dobijati jedan izvod iz javne evidencije. 

Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, pravima na njima i nosiocima tih prava, povećaće se vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšati pravni promet i pristup kreditima, te pospješiti investiciona gradnja, a što je od ogromnog značaja posebno za poslovnu zajednicu i buduće investitore, kao i druge nosioce prava svojine na nepokretnostima. 

U prilog tome govori podatak da je u toku 2017. godine u Republici Srpskoj zabilježena 51.719 hipoteka na nekretninama vrijednosti oko 1,655 milijardi KM, kao i podatak o zaprimljenih 53.137 zahtjeva u područnim jedinicama Uprave za upis u evidencije o nepokretnostima u vrijednosti prometovanih nekretnina oko 489 miliona KM. 

Imajući u vidu značaj cijelog postupka osnivanja novog katastra nepokretnosti, ali i složenost cijelog posla u oblasti zemljišne administracije koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u pripremi je faza dva projekta Registracije nekretnina.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.