Šamac

Uspostavljen karantin na graničnom prelazu

  • 25.03.2020. 17:27

Na graničnom prelazu Šamac danas je u objektu Uprave za indirektno oporezivanje BiH formiran karantin za smještaj lica koja ulaze u Republiku Srpsku, čiji je kapacitet 50 kreveta.

Ovaj prostor danas su posjetili načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević, pripadnici Policijske stanice Šamac, Doma zdravlja, opštinske Civilne zaštite, načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Milan Novitović i epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Ljubica Јandrić, koja je imala zadatak da provjeri minimum ispunjenosti uslova s obzirom na vanrednu situaciju.

- Naša je obaveza da poštujemo dostojanstvo svakog građanina, njegova prava i slobode i dužni smo obezbijediti minimum uslova za funkcionisanje karantina - rekao je Novitović koji je i vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

On je istakao da će se na licu mjesta u prostorijama karantina uzimati brisevi koji će se slati u Institut za javno zdravstvo, a u zavisnosti od rezultata nalaza pozitivni će se dalje upućivati u republički karantin, a lica čiji je test negativan idu u svoje lokalne zajednice, te će ih preuzeti domovi zdravlja.

On je naveo da će, kada je riječ o građanima iz Federacije BiH /FBiH/ koji se budu ovdje zatekli, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u roku od 24 časa organizovati prevoza tih lica na teritoriju FBiH.

Novitović je podsjetio da je uređenost i pripremljenost objekta za funkcionisanje karantina više nego dobra.

Milićević je istakao da je lokalna zajednica Šamac u posljednja dva dana obavila aktivnosti na pripremanju karantina u saradnji sa Republičkim štabom za vanredne situacije, Republičkom upravom civilne zaštite i Domom zdravlja Šamac.

- Bitno je da je ovde uspostavljen karantin jer je ovo jedan od ključnih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske - rekao je Milićević.

On je napomenuo da je lokalna zajednica Šamac u potpunosti obezbijedila uslove /prostor, struju, vodu, grijanje i hranu/ kako bi ovaj karantin zadovoljio potrebne uslove i bio u funkciji danas od 15.00 časova

- Danas sam razgovarao sa nadležnim iz Republičke uprave za inspekcijske poslove. U nedostatku njihovih inspektora dva inspektora Opštinske uprave Šamac obavljaće funkciju sanitarnih inspektora, a očekujem danas da nam u pomoć dođu još dva inspektora iz opštine Modriča - rekao je Milićević.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.