Željka Cvijanović

Uspjesi Vlade povećanje penzija i agrarnog budžeta

  • 19.07.2018. 11:55

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da su obezbjeđivanje trezorske isplate penzija, njihovo povećanje za oko 20 odsto i potpuna redovnost, kao i povećanje agrarnog budžeta sa 60 na 71 milion KM dio dobro urađenog posla Vlade Srpske u proteklih pet godina.

"Nismo se ponašali kao nekadašnja Vlada Mladena Ivanića koja je penzionerima isplaćivala 60 odsto penzije. Povećali smo agrarni budžet sa 60 na 71 milion KM i redovno isplaćujemo podsticaje u poljoprivredi, što nije baš slučaj u našem okruženju", izjavila je Cvijanovićeva. 

Ona je navela i da je Vlada, od kada je na njenom čelu, uvela niz novih prava za ranjive kategorije društva, navodeći kao primjer materinski dodatak za nezaposlene porodilje od 405 KM mjesečno u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci. 

"Pored postojećih prava u oblasti boračko-invalidske zaštite, uveli smo i mjesečnu naknadu u visini najniže penzije za naše demobilisane borce koji su napunili 65 godina starosti, ali nemaju 15 godina osiguranog staža. Nisam primijetila da je ijedna vlada u regionu to učinila u jednom koraku obezbjeđujući povećanje svim zaposlenima", dodala je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da su prvi put uvedene lične invalidnine za civilne invalide, utvrđena i zakonska prava za žene žrtve rata, te donesen set zakona kojima se obezbjeđuje da svaki radnik u javnom i privatnom sektoru dobije povećanje plate od 30 KM, a oni sa najnižim platama povećanje od 45 i 50 KM. 

Predsjednik Vlade Srpske je napomenula da se završava rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci i bolnica u Istočnom Sarajevu, te podsjetila da je u Bijeljini već izgrađena nova bolnica, a planira se izgradnja bolnice u Doboju. 

"Imamo više izgrađenih kilometara auto-puteva nego Federacija BiH. Za mjesec-dva biće završen i auto-put Banjaluka-Doboj, a u pripremi su i pravci od Doboja dalje prema Bijeljini i Srbiji, kao i od Banjaluke prema Prijedoru i Novom Gradu, te pravac od Istočnog Sarajeva prema Vardištu", rekla je Cvijanovićeva za portal "Vijesti.ba". 

Ona je napomenula da se sprovodi ozbiljno restrukturisanje javnog preduzeća "Željeznice Republike Srpske", kao i da su u pripremi i veliki energetski projekti, ali i da je Vlada u ovom mandatu izgradila i nekoliko novih studentskih domova od Banjaluke, Istočnog Sarajeva do Foče, te stvorila pretpostavke za izgradnju još nekoliko. 

"Trenutno plasiramo oko 120 miliona KM u projekte koje su kandidovale opštine širom Srpske. Otplatili smo neke dugove unaprijed. Zaduženost smo početkom godine spustili na 40 odsto, a sad i na 38,5 odsto", rekla je predsjednik Vlade. 

Ona je napomenula da će novoj Vladi biti ostavljen stabilan budžet, ali i obaveza da se dalje radi na reformi obrazovanja i povezivanja srednjeg i visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada, kao i inoviranja sistema obrazovanja odraslih.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.