Anton Kasipović 

Uskoro veća primanja uniformisanih lica u kazneno-popravnim ustanovama 

  • 18.04.2019. 17:36

Primanja uniformisanih lica u kazneno-popravnim ustanovama i Sudskoj policiji Republike Srpske uskoro bi trebala biti povećana i izjednačena sa primanjima uniformisanih lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske.

Povećanje primanja najavio je danas ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović koji je informisao predsjednika Sindikata pravosuđa Srpske Sinišu Petrovića da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o potrebi donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa. 

"Pristup Ministarstva pravde u vezi sa ovim pitanjem identičan je onome u MUP-u. Povećanje će biti realizovano na osnovu uvođenja naknade i iznosiće 10 odsto prosječne plate u MUP-u. Ako bismo primjenjivali 10 odsto prosječne plate u Ministarstvu pravde onda bi to bilo znatno više. Biće ujednačene plate pripadnika Sudske policije i ovlašćenih službenih lica u kazneno-popravnim ustanovama sa pripadnicima MUP-a", rekao je Kasipović na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

Prema njegovim riječima, povećanje se odnosi na 640 zaposlenih i za te namjene potrebno je oko 1,5 miliona KM na godišnjem nivou. 

"Vlada je s punim razumjevanjem i zbog respekta prema ovim ljudima prihvatila tu informaciju. Ministarstvo pravde će u narednih desetak dana pripremiti tekst zakona i vjerujem da će se on naći na majskom zasjedanju Narodne skupštine. Na taj način pravimo neophodnu korekciju da bismo obezbijedili bolji životni standard ovim ljudima", istakao je Kasipović. 

On je dodao da su razgovarali i o standardu, platama i uopšte životu zaposlenih u pravosuđu sa srednjom i višom stručnom spremom. 

"Naš zajednički stav jeste da ćemo učiniti sve da u vrlo bliskom periodu otvorimo ova pitanja i da u skladu sa mogućnostima budžeta razgovaramo o tim platama. Stav Ministarstva pravde i moj lični je da učinimo maksimalan napor da popravljamo standard zaposlenih pogotovo sa srednjom stručnom spremom u oblasti pravosuđa, a prije svega u sudovima i tužilaštvima, jer je riječ o vrlo teškim, delikatnim, napornim i odgovornim poslovima", dodao je Kasipović. 

On je rekao da će potom biti uložen napor za stvaranje uslova za eventualno povećanje plata i drugih radnika sa srednjom i višom stručnom spremom, a onda i ljudima sa visokom stručnom spremom. 

Petrović je zahvalio Kasipoviću za to što se zauzeo da bude poboljšan materijalni status ovlašćenih službenih lica u pravosudnim institucijama. 

"Svako povećanje je dobro i ovo posmatramo kao prvi korak u poboljšanju materijalnog statusa za sve zaposlene u pravosudnim institucijama. U pravosudnim institucijama nema viška zaposlenih, plate nisu povećavane od 2008. godine, osim posljednjeg povećanja za 30 KM, ali ako se u to uračuna umanjenje na osnovu staža to dođe na isti iznos", naglasio je Petrović. 

Prema njegovim riječima, prosječna primanja zaposlenih u pravosudnim institucijama sa srednjom stručnom spremom iznose 730 KM. 

"U tu sumu su uključeni i topli obrok i regres. Kada se odbije topli obrok od 130 KM i regres na mjesečnom nivou od 40 KM to znači da ostaje iznos od 560 maraka kao plata. Magija je na koji način ti ljudi preživljavaju", rekao je Petrović, dodajući da je obim poslova u pravosudnim institucijama povećan usljed reforme pravosuđa i uvođenja elektronskog vođenja predmeta. 

Petrović je izrazio zadovoljstvo da su dobili podršku i apsuolutno razumijevanje i obećanje ministra da će što prije zajedno tražiti rješenje i nastupati prema Vladi da se radi na povećanju plata za sve radnike sa srednjom i višom, a onda i sa visokom stručnom spremom.