Tutnjevac, Ljubogošta i Piljagići

Uskoro sanacija tri najkritičnija putna pravca u Srpskoj

  • 21.06.2019. 20:16

Na tri najkritičnija putna pravca u Republici Srpskoj uskoro bi trebalo da krenu radovi, u toku je izdavanje građevinske dozvole za sanaciju opasnih krivina u mjestima Tutnjevac, Ljubogošta i Piljagići. Na krivini puta Banjaluka-Prijedor rijetko kada prođe sedmica dana a da se ne desi neka nesreća.  

Zimi poledica, ljeti brza vožnja, u svakom slučaju na kraju je ishod isti-saobraćajna nesreča. Tome najčešće svjedoče mještani Piljagića koji krivinu iza mojih leđa nerijetko nazivaju Crnom tačkom Potkozarja. 

Kuća Milovana Ljevića nalazi se odmah ispod ceste. Kaže, nije se jednom desilo da nečiji automobil završi u njegovom dvorištu. 

"Vozi se uvijek brzo, a najopasnije je onda kada je kiša, po toj brzini a još mokar je i asalt, ali i alkohol. Od kad ja znam za to mislim da je preko 20 žrtava ovdje bilo", rekao je Milovan Ljević.

Nije samo cesta u Piljagićima kritična tačka. Takvih u Republici Srpskoj ima 28. Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić kaže, radiće se na sanaciji puteva kako bi se izbjegle tragedije. 

"Na nekim mjestima smo dodali zaštitinu ogradu, na nekim profil puteva pojačali, a sada su u toku aktivnosti obilježavanje svih opasnih mjesta u RS, formirana je komisija od strane ministartsva saobraćaja i veza koja radi, sprovešće se tender i obilježićemo takva mjesta. Sve u cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja, što manje udesa pogotovo sa smrno stradalim i teže povrijeđenim", kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

U prvih pet mjeseci ove godine u Republici Srpskoj zabilježen je manji broj saobraćajnih nesreća u odnosu na isti perio lani. Manji je broj i poginulih, kažu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja. Ovog ljeta radićemo na aktivnostima koje će smanjiti broj saobraćajnih nesreća, kaže direktor agencije. 

"Još uvijek svaka druga saobraćajna nesreća sa poginulim licima i teško piovrijeđenim je zbog nepropisne i neprilagođene brzine. S tim u vezi razmotriće se i druge veze i savjet za bezbjednost saobraćaja daje podršku i određenoj sudskoj praksi u smislu mjera prema počiniocima saobraćajnih prekršaja kao što je oduzimanj evozila za najteže saobr prekšršaje i smatramo da takve odluke sudova daju rezultate", kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.  

Nadamo se da se ljeto 2018. godine neće ponoviti, kažu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja. Za samo dva mjeseca, u julu i avgustu, 40 ljudi poginulo je na putevima Republike Srpske.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)