Uskoro rekonstrukcija mosta Novi Grad - Dvor

  • 05.10.2020. 19:10

Kad se završi rekonstrukcija onda skoro da ne postoji prepreka da granični prelaz između Novog Grada i Dvora ponovo bude otvoren za teretni saobraćaj što u Novom željno čekaju sedam godina. Taj posao je prioritet, rekao je načelniku ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH sa kojim se danas sastao i obišao most.

Vojin Mitrović i Miroslav Drljača složili su se da je ponovono uspostavljanje teretnog saobraćaja preko mosta od izuzetne važnosti, prvenstveno za privrednike ali i cjelokupnu opštinu koja trpi i ekonomske posljedice. 

"Smatram da je od izuzetnog značaja, kako za opštinu Novi Grad i Dvor sa druge strane i za kompletnu regiju koja gravitira prema ovom graničnom prelazu. Izuzetno je bitno, jer dosta tih privrednih aktivnosti su vezane za promet samih roba koji se odvija na ovom graničnom prelazu, između ostalog, tu su i špedicije i prateće institucije koje su potrebne", rekao je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH.

Tim koji će da ispita nosivost mosta i utvrdi šta je sve potrebno da se uradi biće uskoro formiran. 

"Ono što je za nas jako važno je da je u najavi rekonstrukcija mosta i jako je važno što su obezbijeđena sredstva da se ta rekonstrukcija učini efikasno i dovoljno brzo i najava kada rješimo pitanje nosivosti sigurno je opravdano za prekategorizaciju samog graničnog prelaza izvjesna", istakao je Miroslav Drljača načelnik Novog Grada.  

Teretni saobraćaj preko mosta ukinut je ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju. Novljani su već tada uputili incijativu za prekategorizaciju ali do sada nije bilo konkretnijih koraka. Ozbiljnije se u tu priču krenulo nakon što je u Zagrebu potpisan sporazum između BiH i Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji 10 drumskih mostova na granici. Presudan je bio odlazak srpskog člana Predsjedništva BiH u Zagreb koji je pokrenuo temu o potpisivanju sporazuma i realizaciju projekata između BiH i Hrvatske, poručeno je u Novom. Na sastanku je razgovarano i o željezničkom saobraćaju.

"Otvorili smo pitanje i željezničkog saobraćaja koji se odvija od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada i od Novog Grada prema Bihaću. Postoje određene aktivnosti da i unska pruga bude stavljena u funkciju i mi ćemo sa strane ministarstva ovaj projekat kandidovati u narednom periodu, jer vrlo malo je na nivou BiH urađeno na unapređenju željezničkog saobraćaja", naglasio je Mitrović. 

Željeznički pravac Banjaluka - Novi Grad jedan je od najznačajnijih u BiH. Revitalizacija unske pruge od Bihaća prema Splitu, i oživanjavanjem dijela prema Zagrebu, ubrzao bi se razvoj lokalnih zajednica sa obe strane granice, a posebno Novog kao jednog od najvećih željezničkih čvorišta u bivšoj Jugoslaviji.
 

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.