Dobra vijest za javni sektor

Uskoro isplata zaostalih naknada za prevoz

  • 21.07.2018. 19:40

Prosvjeti, policiji, radnicima u upravi i pravosuđu uskoro bi moglo da otpočne isplaćivanje zaostalih naknada za prevoz još iz 2016. godine.

Vlada se potpisivanjem Memoranduma sa četiri sindikata obavezala da će naknade isplatiti u šest rata, čim se izmire obaveze iz prethodnog perioda. U Sindikatu prosvjete se nadaju da će to biti do kraja godine. Nadaju se da problema neće imati ni zaposleni u srednjim školama, kojima se prevoz isplaćuje iz opštinskog budžeta. 

"Nažalost, u ovoj poziciji nisu srednje škole i institucije kulture na lokalnom nivou, jer one naknade za prevoz dobijaju iz budžeta lokalnih zajednica, ali mi imamo postignute sporazume sa velikom većinom lokalnih zajednica da srednje škole i ove institucije dobiju svoju naknadu za prevoz putem rebalansa budžeta lokalnih zajednica", kaže Dragan Gnjatić iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Nešto drugačije je sa radnicima koji su isplatu naknada za prevoz, rođenje djeteta, ili smrti užeg člana porodice zatražili posredstvom Agencije za mirno rješavanje sporova, oni će morati da čekaju na odluke. U sindikatu uprave kažu da bi se neutužene obaveze iz prethodnog memoranduma po osnovu ostalih ličnih primanja trebale izmiriti već uz julsku platu. Ne vide razlog da, potom, ne otpočne isplata i zaostalih naknada za prevoz. 

"Ono što je i tada dogovoreno jeste da se realizacijom memoranduma krene nakon što se izvrše isplate duga po osnovu otpremnina odlazaka u penziju, rođenja djeteta, smrti užeg člana porodice i tako dalje", kaže Božo Marić, Sindikat uprave Repubike Srpske. 

Iz Ministarstva finansija ne odgovaraju koliko će novca iz budžeta pripasti pojedinačnim udruženjima. Navode samo da je isplata naknada predviđena u ovoj godini.

"U Rebalansu budžeta za 2018. godinu je planiran iznos od 8,7 miliona KM za isplatu troškova prevoza na osnovu odluke Ustavnog suda. Riječ je o sredstvima koja obuhvataju 2017. i 2018. godinu, poručuju iz Ministarstva finansija Republike Srpske. 

Prije Odluke Ustavnog suda, radnici koji su do posla putovali više od četiri kilometra, a nisu koristili javni prevoz, dobijali su svega pola naknade troškova, i to po internim propisima. Ustavni sud Republike Srpske zaključio je da ti propisi nisu bili u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu Srpske, ali ni Ustavom.