Prikupljeno dovoljno podataka

Uskoro formiranje nove međunarodne komisije za Srebrenicu

  • 15.08.2018. 19:13

Vlada Republike Srpske staviće van snage Izvještaj Komisije za Srebrenicu i formirati novu Komisiju, čim iz Narodne skupštine stignu juče usvojeni zaključci.

Predsjednica Vlade, Željka Cvijanović, kaže da će biti ispoštovano sve što su izglasali poslanici. Institucije Republike Srpske su, poručuje, prethodnih godina prikupljale podatke, tako da materijala ima dovoljno.

"Naš Centar za istraživanje rata i ratnih zločina već radi sve ovo vrijeme i sve ove godine, i oni su spremili mnogo materijala već u međuvremenu. Ja očekujem da će sve to ići svojim tokom.

Imamo neka imena koja su na globalnom ili međunarodnom planu koja su vrlo poznata, i očekujemo da će i oni biti uključeni u rad te Komisije", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Iz Centra za istraživanje rata poručuju da već imaju dosta informacija koje bi mogle pomoći Komisiji. Posebno o Srbima koji su stradali u Sarajevu. Do sada u svojim dosijeima imaju imena 6700 stradalih Srba iz deset prijeratnih sarajevskih opština. Podaci o njima, korišćeni su pri podizanju nekoliko optužnica za ratne zločine nad Srbima pred sudovima Bosne i Hercegovine.

"Mi ćemo naravno, kao institucija, sva dosadašnja istraživanja koja su, na kraju krajeva i kada su u pitanju događaji u julu '95. u Srebrenici, bila prezentovana i u predmetu Mladić u Haškom tribunalu, staviti na raspolaganje novoj Komisiji.  Već sada sam siguran da ima dovoljno argumenata i dokaza da se donese jedan potpuno novi izvještaj", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Predsjednik Republike, Milorad Dodik, vjeruje da  su narodni poslanici za Srbe juče učinili više od svih pravosudnih institucija zajedno.

"Mi smo samo kao odgovorni ljudi rekli istinu, a ona kaže da je na tom području počinjen jedan od najvećih zločina nad Srbima u proteklom ratu. Izražavam duboko uvjerenje da će biti razuma i spremnosti kod svih da se kroz jednu međunarodnu komisiju sazna puna i prava istina o stradanju i Srba i Bošnjaka i svih drugih u tom kraju od 1992. do 1995. Tek tada bismo sa sigurnošću mogli govoriti o pravom pomirenju", rekao je Dodik.

U organizacijama proisteklim iz odbrambeno – otadžbinskog rata smatraju da će međunarodna komisija biti od neprocjenjivog značaja za srpske žrtve. Predsjednik BORS-a poručuje da će dati svoj doprinos kako bi se utvrdila istina o događajima u Srebrenici. Kaže i da bez istine nema pomirenja.

Dvije Komisije istraživaće dešavanja iz proteklog rata. Jedna će se baviti stradanjima svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, a druga stradanjem Srba u Sarajevu od '91. do '95. godine.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.