Ubrzan proces

Uskoro elektronska registracija preduzeća u Republici Srpskoj

  • 14.02.2019. 19:16

Preduzetnici u Republici Srpskoj će ubuduće moći da se registruju elektronski - čim stupe na snagu danas usvojene izmjene Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti. Elektronska registracija je ključni zakonski novitet, a ona će pojeftiniti i ubrzati proces osnivanja novih preduzeća - poručuje ministar privrede i preduzetništva.

"U svakom slučaju, jeste olakšica, normalno to nije nešto što će znatno povećati poslovanje unutar privrede, ali radimo i na tim mogućnostima, kroz umanjenje parafiskalnih nameta," rekao je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Budući preduzetnici neće više morati da dostavljaju prateću dokumentaciju prilikom predaje zahtjeva za registraciju, jer će nadležni organi već imati uvid u evidencije MUP-a i Poreske uprave. Kada se utvrdi da uredno plaćaju poreze i da nisu kažnjavani, preduzetnici elektronski dobijaju rješenje o registraciji. Vlada se ozbiljno opredijelila da riješi probleme u privredi Republike Srpske, i nama je drago da se to napokon dešava, kažu u zanatsko-preduzetničkoj komori.

"U svim gradovima na nivou Republike Srpske ujutro se prijavite, dobijete rješenje u toku dana, možete odmah početi raditi. Posebno sada, elektronski, nećete morati ni taj jedan dan da izgubite. Mislim da će dati rezultate, ali ne treba očekivati ništa spektakularno. Mi moramo da shvatimo da se mi građani trebamo malo probuditi, da je vrlo lako otvoriti radnju, da se moramo ozbiljno početi baviti zanatstvom, jer ono polako umire," rekao je Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Novi zakon je usklađen sa propisima Evropske unije, jer su sadašnje i buduće članice EU dužne da što više pojednostave pristup uslužnim djelatnostima. Vlast mora blisko sarađivati sa preduzetnicima, jer oni najbolje znaju šta im treba, smatraju ekonomisti.

"Bilo koje poboljšanje regulative koje ubrzava registrovanje i poslovanje zanatske djelatnosti je značajno, zato što i u strukturi naše privrede postoji ogroman broj malih mikropreduzeća, zanatskih radnji, i to se na neki način kroz razne programe stimuliše - kroz programe samozapošljavanja," kaže Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista "SWOT".

Obimna reforma procesa osnivanja firmi u Srpskoj nije stala na ovom zakonu. Danas su u republičkom parlamentu usvojeni i Zakon o privrednim društvima i Zakon o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj.
 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.