20. mart

Uskoro drugostepena presuda Karadžiću

19:19, 13.03.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Prvi predsjednik Republike Srpske, za sedam dana opet izlazi pred sudsko vijeće u Hagu.

Drugostepena presuda Radovanu Karadžiću biće donesena 20. marta, tri godine nakon što je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora. Žalbe odbrane i tužilaštva su razmotrene, a Karadžićeva odbrana očekuje da će Mеđunаrоdni rеziduаlni mеhаnizam zа krivičnе sudоvе morati da ozbiljno preispita presudu. U našoj žalbi smo insistirali da drugostepeni sud obrati pažnju na manjkavosti dokaza u predmetu protiv Karadžića - poručuje Goran Petronijević, advokat prvog predsjednika Srpske.

"Ukoliko bude bilo kakvog pravnog i pravilnog odlučivanja, kvalifikacije i sagledavanja dokaza i činjenica koje su se pred Haškim tribunalom u toku postupka mogle vidjeti, mi smo potpuni optimisti da ova presuda mora i može biti mnogo bolja od ove sad - čak i oslobađajuća. Ukoliko budu preovladali elementi političkih razloga kao što je to bilo do sada, onda možemo da se nadamo svemu i svačemu - ali iskreno se nadam da drugačiji vjetrovi duvaju u Haškom tribunalu", kaže Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića.

Ako se žalbeno vijeće bude vodilo činjenicama i dokazima - nema razloga da se ne nadamo pozitivnom ishodu, kažu u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Ipak, ocjenjuju da je Haški tribunal, koristeći kvalifikaciju krivičnog djela "udruženi zločinački poduhvat", pokušavao da okrivi kompletno vojno-političko rukovodstvo Srpske za sve događaje u BiH devedesetih. Radovan Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine, u Hag je prebačen devet dana kasnije, a na optuženičkoj klupi se našao u oktobru 2009. godine. Prvostepenom presudom, Radovan Karadžić je 24. marta 2016. proglašen krivim za zločin u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti u BiH. Oslobođen je optužbi za genocid u sedam opština na teritoriji BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.