US: Podrška Grujičiću za načelnika Srebrenice

15:42, 12.02.2021.
Izvor: Srna
Rukovodstvo Ujedinjene Srpske došlo je u najjačem sastavu danas u Srebrenicu da pruži podršku zajedničkom kandidatu srpskih stranaka Mladenu Grujičiću za načelnika ove opštine, izjavio je predsjednik stranke Nenad Stevandić.

"Došli smo da podržimo jedinstvo i tražimo da se sve srpske partije iduće sedmice nađu u Srebrenice, jer ovdje branimo mnogo više od svojih sujeta", naglasio je Stevandić, a za petak, 19. februara, najavio je da će u Srebrenici biti održana sjednica Predsjedništva Ujedinjene Srpske.

Stevandić je poručio da će Ujedinjena Srpska staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete da ponovljeni izbori budu regularni i da se ponovi pobjeda koja je ostvarena 15. novembra.

"Nećemo dozvoliti da koridori budu zatvoreni kao u ratu i da Srebrenica bude iščašena iz Republike Srpske", rekao je Stevandić.

On je napomenuo da ovaj sastav želi da učestvuje u pobjedi na ponovljenim izborima u Srebrenici 21. februara.

"Svjesni smo činjenice da nisu poništeni glasovi na nekoliko mjesta gdje glasa većinsko bošnjačko stanovništvo i da se njih oko 200 već odjavilo i ne žive u Srebrenici, njihovi glasovi su uračunati u izborni rezultat, a mi se ponovo moramo boriti za svaki glas i spremni smo na to", istakao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, to je bolje i za Bošnjake, jer će koristiti benefite razvoja i kvaliteta života u ovom mjestu.

"Mi ovdje ne branimo samo srpske interese, nego branimo interese ovog kraja i naroda. Nećemo da posustanemo jer smo svjesni da je druga strana sklona manipulacijama i da ima podršku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH koja krši zakone, a i sama je nezakonito izabrana. Pobijedićemo ih velikom slogom, ujedinjeni", rekao je Stevandić.

On je dodao da se u Srebrenici brani kontinuitet i pravni subjektivitet Republike Srpske kao i demokratska načela.

Stevandić je rekao da će predstavnici ove stranke svaki dan biti u Srebrenici do izbora da pomognu da oni budu što bolje i efikasnije organizovani, da se spriječi izborna krađa.

Načelnik Srebrenice i kandidat za to mjesto na predstojećim ponovnim izborima Mladen Grujičić zahvalio je Stevandiću i Ujedinjenoj Srpskoj na podršci i izrazio uvjerenje da će on i srpske stranke ostvariti ubjedljiviju pobjedu na ponovljenim izborima nego što je bila na poništenim, kada je sa 1.200 glasova više od protivkandidata Alije Tabakovića pobijedio u trci za načelnika.

On je ponovio da su izbori u ovoj opštini neopravdano i tendenciozno poništeni i pozvao birače da izađu na izbore i da se potvrde rezultati od 15. novembra, koji su neargumentovano poništeni.

Prije Srebrenice, Stevandić i njegov zamjenik Siniša Vidović sa saradnicima danas su posjetili i opštinu Bratunac i razgovarali sa načelnikom Srđanom Rankićem.

"U predizbornoj kampanji smo obećali da će novi načelnik u Bratuncu biti gospodin Rankić i da će se jedna ulica zvati `9.januar`. Rankić je postao načelnik, a na narednoj sjednici Skupštine opštine biće popkrenuta inicijativa da se ulica koja vodi od Bratunca prema novom mostu na Drini između ove opštine i LJubovije u Srbiji nazove `9.januar`, čime ćemo ispuniti dio datih obećanja", dodao je Stevandić.

Rankić je rekao da je upoznao rukovodstvo Ujedinjene Srpske o stanju u opštini Bratunac i razvojnim planovima koje namjeravaju realizovati i pokretanjem inicijative da Ulica Drinska dobije naziv "9.januar".

Centralna izborna komisija BiH /CIK/ odlučila je da 21. februara budu ponovljeni lokalni izbori u Doboju i Srebrenici.

CIK BiH je 21. januara donio odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboja.