US: Nelegalno prisluškivanje je napad na ustavno uređenje

  • 07.12.2020. 18:33

Prijetnje smrću upućene na društvenoj mreži “Twiter” predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milanu Tegeltiji, provjerava Agencija za istrage i zaštitu BiH. 

O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH. A obaviješteno je još prije nekoliko dana i o slučaju objavljenog audio-snimka, u kome je, navodno, jedan od aktera upravo Tegeltija. Neovlašteno prisluškivanje najviših nosilaca vlasti u BiH predstavlja napad na ustavno uređenje zemlje i krivično djelo koje mora biti sankcionisano - poručuje Nenad Stevandić šef srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider Ujedinjene Srpske.

Zato će Stevandićeva stranka preduzeti i određene pravne korake.Nakon objavljivanja audio-snimka pokrenuta je hajka na predsjednika VSTS-a, a tu je jedino utvrđeno kršenje zakona upravo neovlašteno snimanje, tvrdi Stevandić. Kaže i da nikoga unaprijed ne brane, već da smatraju da je ova, kako kaže, organizovana hajka zasnovana na nelegalnoj radnji. 

“Budući da smo napravili ozbilju analizu i budući da je gospodin Petković kao što sam ja dobio materijale za vanrednu sjednicu, tako je i pravni tim dobio materijale da se obratimo i institucijama u Savjetu Evrope sa informacijom da se ovdje dešavaju stvari koje su daleko od vladavine prava, da nisu u skladu s evropskom agendom, da nisu u skladu s demokratskim principima i nisu u skladu s podjelom vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, nego se ovdje dešava paraobavještajno vođenje politike i paraobavještajno kreiranje pravosudnog sistema”, kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Očekuju i da se ovaj slučaj dovede do kraja, te da se vidi ko u BiH može i smije neovlašteno da prisluškuje najviše nosioce vlasti i na koji način će biti sankcionisan. Da se ovdje ne radi samo o pojedinačnom slučaju, već o sigurnosti života i rada u BiH uopšte, tvrdi šef pravnog tima te stranke.  Milan Petković kaže da je veoma loša poruka otišla iz BiH.

“Ko to nama garantuje da mi sutra, kada bilo ko bude, predsjednik, član Predsjedništva ili predsjedavajući Savjeta ministara ili sl. Funkcija, kada ode u Sarajevo da neka obavještajna ili paraobavještajna služba neće ugraditi prisluškivače, neće vršiti prisluškivanje ili da neće izvršiti montažu tog nekog snimka kako bi vršio diskreditaciju svog političkog  ili bilo kog drugog protivnika”, kaže Milan Petković, šef pravnog tima Ujedinjene Srpske.

Da je ovo pravi primjer na kome se vide dvostruki aršini u BiH što od političkog Sarajeva, što od međunarodne zajednice, poručuju i iz SNSD-a. Smeta im sve što se tiče srpskog kadra, kada su u pitanju afere bošnjačkog tada vlada muk.

“Ni Evropska unija, ni OHR, ni Savez za implementaciju mira, ni ostali međunarodni predstavnici, nisu ni riječi rekli na tu temu. Oni su dozvolili da bošnjačke političke partije i nevladin sektor, svi stanu na jednu stranu braneći Mehmedagića. To je ta pristrasnost o kojoj mi stalno govorimo i to argumentovano dokazujemo”, kaže delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH, Dušanka Majkić.

Nakon što se u javnosti pojavio audio-snimak telefonskog razgovora, Tegeltija se oglasio i ocijenio taj snimak kao nevjerodostojnu montažu i potvrdio da za postojanje snimka zna već godinu dana. Rekao je tada Tegeltija i da je o tome obavijestio i direktora OBA Osmana Mehmedagića koji ga je, nakon provjere, pozvao i rekao da su istinita njegova saznanja o nezakonitom praćenju i snimanju, ali da to ne radi on, već "odmetnuti dijelovi službe kojom rukovodi".

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.