Mjesto stradanja 12 hiljada Srba

Upućen novi zahtjev za održavanje komemoracije u Garavicama

  • 09.09.2019. 19:50

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske uputilo je novi zahjev da se obavi pomen srpskim žrtvama u Garavicama kod Bihaća. Vlada Unsko-sanskog kantona ovogodišnji presedan objasnila je rizikom od incidenata zbog blizine prihvatnog smještaja za migrante.

"Oni su nas obavijestili da izađemo sa novim zahtjevom, novim datumom, i mi smo poslali kantonalnom MUP-u zahtjev 25. septembra da bude obilježavanje stradanja 14.000 Srba, po engleskim obavještajnim podacima, po našim 12.000 Srba, mučki ubijenih u Garavicama", izjavio je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Migrantska kriza potpuno je nelogičan izgovor Kantonalnog MUP-a da zabrani pomen sprskim žrtvama – poručuju iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji. To je, smatraju, presedan koji može dovesti u pitanje održavanje svih komemoracija u BiH.

Slično misli i direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske. Smatra da se pokušava minimizirati svaki zločin nad srpskim narodom. 

"Da kažem da me uopšte ne čudi, posebno ta nesuvisla obrazloženja kao što je migrantska kriza i ko zna šta već drugo, ali ja sigurno znam da ćemo mi naći načina i da smo već našli načina da se obilježi stradanje Srba kroz istoriju u krajiškim opštinama, gdje spadaju i Garavice, tako da će se to sigurno desiti", naglasio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.

Komemoraciji u Garavicama tradicionalno je prisustvovalo više od 150 Srba i svake godine pomen je proticao bez incidenata. Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline bili su uglavnom Srbi i u manjem broju Jevreji. Početkom Drugog svjetskog rata  ustaše su izvršile masovni pokolj oko 12.000 ljudi, među njima i veliki broj djece.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм