Umro Momčilo Krajišnik

09:17, 15.09.2020.
Izvor: ATV
Jutros u 6 časova u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske, od posljedica infekcije novim korona virusom preminuo gospodin Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Poslovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na čelu sa generalnim direktorom prof. dr Vladom Đajićem izjavljuje iskreno saučešće porodici preminulog, dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, Krajišnik je zbog infekcije virusom korona i obostranom upalom pluća 30. avgusta primljen na Kliniku intenzivne medicine UKC-a. 

Krajišnik je završio studije i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U politiku se uključio u višestranačkom sistemu kao finansijski direktor radne organizacije u okviru kompanije "Energoinvest". Bio je jedan od pionira Srpske demokratske stranke.

Na izborima 1990. bio je izabran za poslanika na listi SDS-a, a odmah zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH. Bio je predsjednik Skupštine SR BiH u periodu između 21. decembra 1990. i 7. aprila 1992. godine.

Bio je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i prvi srpski član Predsjedništva dejtonske BiH.

Presudom Haškog tribunala Krajišnik je 17. marta 2009. osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Nakon odslužene dvije trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

Bio je predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

Vrijeme i mjesto sahrane prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske biće naknadno saopšteni.