Radovan Kovačević

Uloga Haškog tribunala je bila sve drugo osim da donese pravdu

16:50, 20.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
O Haškom tribunalu sudiće istorija na način da će sve koji su učestvovali u njegovom radu biti sramota što su bili dio političkog falsifikata, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kometarišući doživotnu kaznu zatvora koja je danas izrečena prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžić, Kovačević je naglasio da su Srbi najveće žrtve raspada Jugoslavije, od Slovenije do Kosmeta, a da za to nisu dobili nikad pravnu satisfakciju. 

"Siguran sam da će se za nekoga ko je potpuno neobjektivan i apsolutno pristrasan u budućnosti u srpskom narodu govoriti da je objektivan kao Haški tribunal. O tom tribunalu će suditi istorija na način da će sve koji su učestvovali u njegovom radu biti sramota što su bili dio političkog falsifikata", rekao je Kovačević. 

On smatra da je dobra stvar što je ovo definitivno kraj Haškog tribunala i da se dobija prilika da se u BiH dođe do bilo kakve vrste pomirenja. 

"U nesrećnom građanskom ratu u BiH je poginulo oko 100.000 ljudi, a da je od toga više od 30.000 bilo Srba. Manje od dva odsto je presuda za zločine nad Srbima i ovo sasvim dovoljno govori kakva je uloga bila Haškog tribunala. Ona je bila sve drugo, osim pravda", zaključio je Kovačević. 

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora. 

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.