Predrag Gluhaković

Ulaganja u banjske centre doprinosi razvoju turizma

  • 07.08.2018. 09:44

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je da je Srpska u prvom polugodištu ove godine nastavila pozitivne trendove na planu spoljnotrgovinske razmjene, navodeći da je izvoz povećan za 11,7 odsto, a uvoz za 7,3 odsto, te je pokrivenost uvoza izvozom gotovo 73 odsto.

"U prvih šest mjeseci ove godine stope izvoza su brže rasle nego stope uvoza, posmatrano u odnosu na prvo polugodište 2017. Pokrivenost uvoza izvozom je viša nego u 2017. godini i iznosila je 72,8 odsto", rekao je Gluhaković u intervjuu Srni. 

On je naglasio da je u prošloj godini Srpska ostvarila rekordne pokazatelje spoljnotrgovinske razmjene - izvoz je povećan za 21,34 odsto u odnosu na 2016, a pokrivenost uvoza izvozom je prvi put prešla 70 odsto. 

"U tom smislu, deficit je najmanji u posljednjih 11 godina. Možemo reći da je pozitivno kretanje najvažnijih pokazatelja spoljnotrgovinske razmjene izuzetno ohrabrujuće za ukupnu privredu Republike", naveo je Gluhaković. 

On je rekao da su nove investicije u trgovinskom sektoru Srpske rezultovale, između ostalog, povećanjem broja trgovinskih lanaca, čime je nastavljen razvoj u toj oblasti. 

"Godine 2014. bilo je 11 trgovinskih lanaca, a danas imamo njih 17, sa oko 110 objekata širom Srpske", naveo je Gluhaković. 

On kaže da je Ministarstvo izradilo i predložilo dokumente "Strategija razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine" i "Akcioni plan za realizaciju Strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine", čijom se realizacijom doprinosi kreiranju uslova za efikasnu strukturu tržišta i trgovinsku djelatnost, stimulisanje izvoza, rast privredne aktivnosti i podršku razvoju domaće proizvodnje i finalnih proizvoda. 

Gluhaković je rekao da je, između ostalog, usvojen i Zakon o interventnim nabavkama kojim je uspostavljen drugačiji organizacioni oblik u radu robnih rezervi i kojim je uređen način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu u Srpskoj. 

On je naglasio da je Ministarstvo u protekle četiri godine posebnu pažnju posvetilo brendiranju domaćih proizvoda radi čega su širom Srpske organizovane konferencije "Brendiranje domaćih proizvoda - Naše je bolje". 

"Opšti utisak je da većina proizvođača izdvaja malo sredstava za brendiranje i promociju svojih proizvoda, ali su mnogi izrazili spremnost da unaprijede poslovanje u tom smjeru", rekao je Gluhaković, dodajući da se kontinuirano sprovodi kampanja "Naše je bolje" s ciljem jačanja svijesti potrošača da kupovinom domaćih proizvoda podstiču domaću proizvodnju i zaposlenost, te smanjuju spoljnotrgovinski deficit. 

Govoreći o zaštiti potrošača, Gluhaković je naveo da Vlada kontinuirano radi na razvijanju i poboljšavanju prava i položaja potrošača, te da je u tom smislu značajna i saradnja sa udruženjima potrošača. 

Kada je riječ o turizmu, Gluhaković je naveo da su nove investicije u banjske centre i Olimpijski centar (OC) "Jahorina" dale veliki doprinos razvoju banjskog, zimskog i planinskog turizma. 

"Evidentan napredak u turističkoj ponudi Srpske direktno se odrazio i na povećanje broja dolazaka stranih turista. Nove investicije, prije svega u smještajne kapacitete, pa i u saobraćajnu infrastrukturu, doprinijele bi unapređenju razvoja različitih oblika turizma, a jedan od razvojnih ciljeva turizma je izgradnja imidža Srpske kao sigurne destinacije za turističke dolaske i investiciona ulaganja", napomenuo je Gluhaković. 

On je naveo da je najveći broj turista zabilježen u banjskim centrima i OC "Jahorina", te da se na tom planu ističu Banjaluka, Trebinje i Višegrad sa Andrićgradom, nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara" i brojni muzički festivali. 

Gluhaković očekuje da će i klaster, nedavno formiran na inicijativu Ministarstva, doprinijeti razvoju banjskog i zdravstvenog turizma u Srpskoj, jer će u ponudi biti jedinstven turistički proizvod. 

"Ima prostora za dalji razvoj u svim segmentima turizma i na tome bi trebalo raditi putem odgovarajućih investicija i strateškog planiranja. Ponoviću, zahvaljujući investicijama Vlade u OC 'Jahorina' i odličnom radu nove uprave, prošla zimska sezona bila je najuspješnija u proteklih nekoliko godina, a uspjeh je produžen i na ljetnu sezonu", rekao je Gluhaković i dodao da je prilika za unapređenje turizma i privlačenje turista sa azijskog tržišta. 

Sumirajući svoj četvorogodišnji mandat, Gluhaković je ocijenio da je resorno ministarstvo predložilo mnoga nova zakonska rješenja za unapređenje oblasti iz svoje nadležnosti, te uspješno realizovalo sve planirane projekte. 

"Sredstva, planirana budžetom, iskorištena su za razvoj trgovine i turizma, a s ciljem zaštite građana, uspješno smo prevazišli svaku situaciju koja je pogađala i tržište Srpske, pojavljujući se kao posljedica promjena na svjetskom tržištu", kaže Gluhaković.
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.