Republički štab za vanredne situacije

Ukinut policijski čas, na snazi vanredna situacija

  • 22.05.2020. 19:10

Republički štab za vanredne situacije ukinuo je policijski čas u Republici Srpskoj. Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je policijski čas ukinut, s obzirom na to da je juče ukinuto i vanredno stanje.

Na snazi ostaje vanredna situacija. Resorna ministarstva će uputiti pisanu instrukciju kako će se ubuduće raditi. 

"Svi zaposleni, ugostitelji, marketi, će o tome od nadležnih ministarstava dobiti pisanu instrukciju, dakle tačno kako će se sada raditi. Dok ne dođe pisana instrukcija, radno vrijeme ostaje ovo koje danas imamo na sanzi", rekla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.  

Štab je odlučio da završni razredi osnovnih i srednjih škola mogu da proslavljaju maturu, ali da se ne okuplja više od 50 osoba na jednom mjestu. Direktori škola su obavezni da obezbijede okupljanja u skaldu sa epidemiološkim mjerama. 

"Što praktično znači da će škole imati u obavezi, odnosno dirketori škola da organizuju proslave matura, na način da se ne prelazi taj broj. Dakel, matura će se proslavljati po razred ili dva razreda, u zavisnosti koliko osoba bude dozvoljeno da se okuplja na javnom mjestu", istakla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Rešićeva je podsjetila da je 20. maja ukinuta mjera kućne izolacije za lica koja dolaze iz inostranstva, dok je na snazi ova mjera izrečena po nekom drugom osnovu.

"Komunalna policija nastavlja da kontroliše lica koji imaju po drugim osnovama izrečenu mjeru kućne izolacije, da li su izašli iz karantina ili imali kontakt sa potencijalnim zaraženim ili bilo koji drugi razlog zbog kojih im je izrečena ova mjera", navela je Rešićeva.

Štab je dao saglasnost za održavanje lokalnih parlamenata nekoliko lokalnih zajednica, uz obavezu pridržavanja propisanih mjera razmaka, dezinfekcije i nošenja zaštitne opreme. Od danas lokalne zajednice nemaju obavezu slati ove zahtjeve i mogu normalno zakazivati svoja radna tijela poštujući preporuke nadležnih institucija da bi zaštitili javno zdravlje.  

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок