UKC: Švedska donirala opremu za tretman medicinskog otpada

  • 03.02.2021. 13:54

Ambasador Švedske u BiH Johana Stromkvist uručila je danas direktoru Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci Vladi Đajiću opremu u vrijednosti 101.000 KM za tretman otpada nastalog tokom pandemije virusa korona.

Obezbijeđeni su vertikalni sterilizator, specijalizovano vozilo i zaštitna oprema za radnike u okviru projekta koji finansira Švedska, a realizuje Razvojni program UN /UNDP/ kako bi se pružila podrška domaćim vlastima da na adekvatan način upravljaju otpadom nastalim tokom pandemije.

Đajić je rekao da je, osim praktičnog značaja donacije, u ovom veoma teškom vremenu, veoma značajna podrška za zdravstvene readnike koji su izloženi velikim naporima da zbrinu pacijente.

On je naveo da je UKC u vrijeme pandemije virusa korona odgovorio na sve probleme na najbolji način, te da je pacijentima pružena zdravstvena zaštita poput one u mnogo razvijenijim državama.

Đajić kaže da se, kada je riječ o skladištenju i obradi u medicinskog otpada u ovoj medicinskoj ustanovi, radi po svjetskim standardima.

Stromkvistova je navela da je veoma važno da se vlasti bave zbrinjavanjem medicinskog otpada na bezbjedan način.

Ona je naglasila da je oduševljena radom UKC-a i svih zaposlenih koji svakodnevno vrijedno rade na borbi protiv virusa korona.

"Današnja donacija je dio švedskog programa za odgovor na krizu prouzrokovanu virusom korona", rekla je ona.

Stromkvistova je istakla da je medicinski otpad toksičan ako se ne tretira na pravilan način i samim tim može da zagadi životnu sredinu i ugrozi i osoblje i pacijente koji su ovdje smješteni. Zbog toga je, kaže ona, Švedska izdvojila dodatna sredstva da bi se tretirao toksični otpad iz industrijskih pogona.

Ona je rekla da joj je veliko zadovoljstvo što je posjetila UKC u Banjaluci, koji je jedna od najboljih bolnica u ovom dijelu zemlje, te je sigurna da će doniranu opremu vrhunski profesionalci u ovoj zdravstvenoj ustanovi upotrijebiti na dobar način.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera rekla je da je, zahvaljujući donaciji od 558.000 evra koje je izdvojila Švedska, UNDP nabavio opremu za bezbjedno zbrinjavanje infektivnog otpada u bolnicama širom BiH.

Prema njenim riječima, obezbijeđena je zaštitna oprema za radnike odjeljenja, maske i rukavice, za 24 institucije potrošni materijal potreban za tretman infektivnog otpada, šest uređaja za sterilizaciju i tretman infektivnog otpada, te tri vozila, a obučeno je 286 medicinskih radnika iz 25 institucija.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије