UKC Srpske i Dom zdravlja Banjaluka u novom režimu rada

  • 28.10.2020. 19:28

Najveća zdravstvene ustanova u Srpskoj UKC - ulazi u novi režim rada i organizacije. Zgrada UKC podijeljena je na dva dijela kako bi se dolazak, prijem i smještanje pacijenata koji su kovid pozitivni organizovao tako da nemaju dodira sa pacijentima koji nisu zaraženi. U Srpskoj je hospitalizovano 546 pacijenata, Samo u UKC je 209 pacijenata. 

"Mi već imamo prve pacijente od juče u Centralni medicinski blok. Ne treba da se plaše pacijenti koji se liječe u CMB. Mi smo ispoštovali svjetske preporuke. Mi smo podijelili CMB, južno i sjeverno krilo, tj. južni i sjeverni centralni blok. Nema susreta pacijenata oboljelih, a ni osoblja i planiramo da pacijente dižemo od drugogdo sedmog sprata. Nažalost, immao veliki broj pacijenata, želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima koji su nadljudskim naporima izvršavaju svoje zadatke i imaju volju da ne bježe  sa ovog bojnog polja", kaže Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske.

Kompleks UKC na Paprikovcu, koji ima formu latiničnog slova H, olakšao je  postavljanje fizičkih barijera od stakla,  aluminijske stolarije,rigipsa, odvojeno je i korišćenje liftova. Ljekari koji dolaze na posao ulaze kroz "čisti" lift, a kad završe smjenu kroz  drugi, a zatim odlaze na mjesto gdje skidaju opremu i izlaze opet na čisti dio, kažu u UKC-u. Ljekari, ponovo apluju na satanovništvo da se strogo pridržava preventivnih mjera. 

"Da se svi distanciramo ovih desetak dana jedni od drugih, da izbjegavamo kontakte, idemo sam tamo gdje moramo, ako negdje sa nekim imamo neki sastanak, obavezno maska, obavezna distanca, obavezna dezinfekcija ruku. I da se prema svakome pa i pream ukućanima ponašamo kao da je zaražen korona virusom, da smanjimo broj oboljelih", kaže Đajić.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Banja Luka pojačava kapacitete Doma zdravlja, zbog čega će biti odobrena i dodatna sredstva za ovu zdravstvenu ustanovu. Dom zdravlja  angažovaće nezaposlene i  penzionisane ljekare i tehničare, uvodi se deset timova za testiranje na virus koronu u Poliklinici, povećava se broj timova za kućne posjete za nepokretne, teško pokretene i hronične bolesnik, Hitan pomoć dobiće još jednu noćnu smjenu sa dvije ekipe, u kovid ambulanti u Docu uvodi se još jedan tima, a u dodatnom prostoru biće opremljena  opremljena nova ARI ambulanta.    

"Uvodi se nova loakcija za testiranje na Malti, ona bi tokom vikenda trebala biti potpuno osposobljena, Radiće se o testiranju u automobilima. Dakle, biće psotavljen, vjerovatno šator kroz koji će moći da prođe auto, da lica koaj čekaju na testiranje mogu autom doći, da se iz auta uzme test, bez izlaženja. Isto kao štos e sada radi kod Poliklinike. Svim radnicima koji su neposredno angažovani na ovom, medicinskim radnicima, koji su pod izuzetnim naporom i rade pod posebnim okolnostima, odborena je dodatna stimulacija za rad. to su lica koja su , neki od njih već osam mjeseci angažovani, u pogonu, rade pod posebnim uslovima, izloženi mogućnosti zaraze", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Reorganizacija UKC-a i nove mjere banjalučkog Doma zdravlja imaju za cilj blagovremenu zdravstvenu zaštitu, da pacijenti mogu brže i lakše da dobiju pomoć. Pritisak na zdravstvne ustanove je sve veći, a zdravstveni radnici, još jednom mole, da držimo distancu, nosimo masku, dezinfikujemo, izbjegavamo okupljanja.

Тагови: