UKC RS: Izvedena složena operacija karličnog prstena

  • 22.06.2020. 13:24

Eminentni novosadski ortoped Vladimir Harhaji je, zajedno sa ljekarskim timom Klinike za ortopediju i traumatologiju, uspješno izveo složenu operaciju karličnog prstena kod pacijenta koji je prelom ovog prstena zadobio padom sa visine, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci.

Riječ je, navode iz UKC-a, o rijetkom operativnom zahvatu iz oblasti traumatologije koji se uspješno izvodi u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Pacijentu je urađena i operacija potkoljenice, a i ovaj zahvat je prošao uredno. Najveća prednost je što pacijenti koji imaju ovaj zdravstveni problem neće morati ići u druge zdravstvene ustanove u regionu, kao do sada", navode iz UKC-a.

Harhaji je rekao da su uslovi u operativnom bloku UKC-a u rangu svjetskih centara, te istakao da ta ustanova raspolaže najsavremenijom opremom kojom se mogu uraditi najsloženije operacije.

Nakon operativnog zahvata, uvaženi profesor je održao i predavanje o temi dijagnostike i tretmana povrede karličnog prstena na kojem je sa kolegama podijelio iskustva i prikazao rezultate liječenja više od stotinu pacijenata koje je do sada operisao i koji su imali ovaj zdravstveni problem, ističu iz UKC-a.

Šef Odjeljenja za ortopediju Klinike za ortopediju i traumatologiju Dejan Ćurlik rekao je da je dogovorena dalja saradnja sa Harhajijem, koji se izrazio pohvalno kada je riječ o radu ljudi sa te klinike i UKC-a.

"Drago nam je da smo uspjeli da izvedemo ovako složen operativni zahvat koji će ubuduće da se obavlja u našoj ustanovi, što će najviše značiti pacijentima. U vezi sa operisanim pacijentom bilo je razmišljanja da se pošalje za Beograd ili Novi Sad, ali onda smo odlučili da sa doktorom Harhajijem i koristeći naše resurse uradimo operaciju u Banjaluci. Uspjeli smo i zahvaljujem cijelom timu za predan rad", rekao je ovaj specijalista ortopedije.

Osim Harhajia i Ćurlika, u operativnom zahvatu su učestvovali specijalisti ortopedije Vladimir Anđić i Stanko Pantić, anesteziolog Predrag Berić i instrumentarka Sandra Bijelić.

"Naše ortopede posebno raduje činjenica prepoznata i od poslovodstva UKC-a da je za uspješno rješavanje ove problematike, osim potrebnog znanja i vještine, neophodna odgovarajuća savremena oprema koja je nabavljena tokom rekonstrukcije UKC-a", navode iz ove zdravstvene ustanove.

Vladimir Harhaji je vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i dugo je bio načelnik operativnog odjeljenja "D" Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Vojvodine.

Predsjednik je i član Komisije za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite na području Vojvodine u oblasti ortopedije i traumatologije, kao i stručne i savjetodavne komisije Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Od 2019. godine imenovan je za zamjenika predsjednika komisije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za centralni tender za implantate za prelome butne kosti i potkoljenice. Autor je velikog broja naučnih radova i udžbenika iz oblasti ortopedije i traumatologije. 

Тагови: