Republički štab za vanredne situacije

UKC RS i bolnice da organizuju rad ambulanti sa 50 odsto kapaciteta

  • 24.03.2021. 14:31

Republički štab za vanredne situacije na 75. sjednici, održanoj telefonskim putem, donio je Zaključak o izmjeni Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj.

 U Zaključku o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, od 21.03.2021. godine, tačka 1., podtačka 2., alineja 5., mijenja se i glasi:
 „- rad trgovačkim centrima i subjektima koji posluju u okviru trgovačkog centra izuzev subjekata čija je pretežna djelatnost trgovina prehrambenim proizvodima kao i subjekata koji posluju u prostorima koji imaju zaseban ulaz u odnosu na ulaz trgovačkog centra bez obzira na vrstu djelatnosti koju obavljaju.“

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske prihvatio je Informaciju o obavezama JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnica u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona „SARS-COV-2” u Republici Srpskoj, te je donio Zaključak o obavezama JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnica u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona „SARS-CoV-2”  u Republici Srpskoj.

Prema ovom zaključku nalaže se JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnicama obavezno sprovođenje mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona „SARS-CoV-2”  u Republici Srpskoj i to:

1) da sve svoje raspoložive kapacitete (ljudske, prostorne, opremu) uključe u zbrinjavanje i rješavanje pacijenata oboljelih od COVlD-19,

2) da sa svojih do 50% kapaciteta organizuju rad specijalističkih i supspecijalističkih ambulanti od 24. marta 2021. god:

- uz organizovanje strogog režima naručivanja pacijenata,
- uz obavezno korištenje maski za pacijente,
- uz pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera lične i respiratorne higijene,
- uz obezbjeđivanje pisanih uputstava za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici (posteri, promotivni flajeri), 
- uz nošenje lične zaštitne opreme od strane zdravstvenih radnika shodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen,
- uz sprovođenje trijaže pacijenata na COVID-19, i kod sumnje na isti obavezno prijavljuju higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja,
- uz pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad i
- uz pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera.

3) da imaju planove o raspoređivanju zdravstvenih i drugih lica za funkcionisanje JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnica,

4) da u dodatnim prostornim kapacitetima sa ispunjenim uslovima vrše prijem i zbrinjavanje oboljelih od COVlD-19, 

5) da obezbijede maksimalan moguć broj jedinica (najmanje 10, a za JZU Bolnica Nevesinje 5) za mehaničku potporu respiracije:

- fiksni respiratori (urađene instalacije za gasove) i 
- pokretni respiratori (postoje prostorije i prateća oprema u koje će biti smješteni),

6) da obezbijede neophodne lijekove i medicinska sredstva za sprovođenje njihovog plana rada,

7) da imaju timove koji su zaduženi za rukovođenje i rad u jedinicama za mehaničku potporu respiracije,

8) da održavaju redovnu komunikaciju između doktora medicine – specijaliste infektologije JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, odnosno bolnice, doktora medicine – specijaliste epidemiologije nadležnih domova zdravlja, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske,

9) da u slučaju pojave infekcije izazvane virusom korona „SARS-CoV-2” kod zaposlenih u JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, odnosno bolnici hitno obave epidemiološko istraživanje i preduzmu sve potrebne mjere u skladu sa istim i

10) da o svim aktivnostima i dešavanjima u JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, odnosno bolnici izvještavaju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

11) da što je prije moguće uspostave saradnju sa drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj koje se bave stacionarnim liječenjem oboljelih od COVID-19 kroz formalizovan sistem koji uključuje direktnu komunikaciju, posjete zdravstvenih radnika između ustanova, uspostavljanje video linkova ili telefonskih kontakata, razmjenu stručnih znanja i informacija, međusobne konsultacije oko organizacije liječenja i rada, kao i o liječenju u konkretnim slučajevima, privremenu razmjenu zdravstvenih radnika, sa ciljem postizanja istih standarda i kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga u liječenju oboljelih od COVID-19.

12) da JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, kao vodeća ustanova sa najvećim iskustvom u liječenju i zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, prenese znanja svim bolnicama u Republici Srpskoj.

13) da JZU UКC RS i bolnice dostavljaju Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite podatke na dnevnom nivou: 

- Maksimalan broj kreveta u funkciji na kovid odjeljenjima u najgorem scenariju,
- Broj raspoloživih kreveta na kovid odjeljenjima,
- Broj potrebnih dodatnih kreveta,
- Ukupan broj respiratora u funkciji na kovid odjeljenjima (sa i bez pacijenta),
- Broj respiratora koji se mogu instalirati u ustanovi (ustanova raspolaže sa respiratorima, ali isti nisu instalirani),
- Broj potrebnih dodatnih respiratora koji se mogu instalirati (ustanova ne raspolaže sa respiratorima, ali ima mogućnost instalacije istih).

Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина