UKC RS: Gužva na parkingu, automobili na trotoaru i zelenoj površini

  • 05.06.2020. 19:21

Gužva na parkingu, traženje mjesta i po 15 minuta, automobili na trotoarima i zelenim površinama – slika je koja se već godinama viđa ispred Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske. Kroz parking ove zdravstvene ustanove dnevno prođe i do 5 hiljada automobila, a mjesta ima samo za 500.

To dovoljno govori o neophodnosti proširenja. Problem će biti riješen izgradnjom parking garaže koja bi trebalo da bude spremna za dvije godine, i to po sistemu "ključ u ruke" bez mogućnosti probijanja finansijskih planova. A oni iznose cijenu od 402 marke po metru kvadratnom, odnosno ukupno više od 29 miliona maraka bez PDV-a, objašnjava generalni direktor UKC-a Vlado Đajić 

"To je građevinski objekat na 5 spratova, sa liftom, toplotnim tunelom i objekat je veći nego bolnica na Paprikovcu. Znači, ovo je 75 hiljada metara kvadratnih objekat gdje su 2 godine rađene analize i ispitavanja gdje da se napravi takav parking", rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS.. 

Kada na prostoru UKC-a bude smješteno još nekoliko objekata koji su planirani gužve će, ukoliko se ne nađe rješenje, postati još veći problem najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj. 

"Preseljenjem medicinskog fakulteta, srednje medicinske škole, preseljenjem odjeljenja za psihijatriju sa lokacije na kojoj se sada nalazi i svih drugih projekata koji su najavljeni, možemo samo zamisliti šta će ovdje biti za 2-3 godine, ali se nadamo da će gradnjom kompleksa to biti riješeno", istakao je Željko Derajić, saradnik za odnose s javnošću UKC-a Republike Srpske. 

"Pacijentima i zaposlenima je otežan dolazak do naših ustanova, ponekad i onemogućen. Najveći dio problema je dolazak sanitetskih vozila sa pratnjom pacijenata koji su životno ugroženi i teško dolaze do ustanove koja je predviđena za njihovo dalje liječenje", naglasio je Aleksandar Dunović, šef Službe za bezbjednost UKC-a Republike Srpske.  

Nekoliko hiljada ljudi dnevno prođe kroz UKC, a mnogima od njih dodatnu muku zadaje pronalazak parking mjesta. Zbog toga se većina više ne ustručava automobil parkirati bilo gdje, stvarajući problem pješacima, a pogotovo osobama s invaliditetom. 

"Vidite i sami da se stvarno nema gdje parkirati, evo ja sam slučajno našao prostora, mada i ovdje sam na cesti i smetam, ali šta bih. Hitno treba nešto rješavati što se tiče parkinga".

"Treba mjesta i više prostora tu, jer vidi se odmah da je sve puno auta, prostor je malen i to se vidi". 

"Kad god sam dolazio na parkingu je velika gužva zaista. Mislim da ovo sada što su planirali da će dosta pomoći što se tiče stranaka, pacijenata i svih nas koji posjećujemo Klinički centar", kažu pacijenti. 

Prije nekoliko godina izgrađen je privremeni parking ispred Klinike za ginekologiju, koji je svakodnevno zakrčen automobilima. Asfaltirano je i zemljište ispod tehničkog bloka, ali i taj parking je gotovo uvijek prebukiran, kažu 
 

Тагови: