Stanje kritično

UKC: Potvrđena infekcija britanskim i uobičajenim sojem virusa korona

  • 02.04.2021. 18:53

Pogoršava se epidemiološka sitaucija u Srpskoj, pune se bolnice i domovi zdravlja. U martu smo imali više od 10.000 zaraženih korona virusom što je jedna petina od 56.000 svih do sada zaraženih u Srpskoj, podaci su Instituta za javno zdravstvo. 

"Kada imamo rast broja pozitivnih otprilike 15 do 21 dan imamo rast broja hospitalizovanih. Isti taj period nam je potreban za rast broja umrlih, nažalost", kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. 

U bolnicama u Srpskoj zbrinuto je 1.320 kovid pacijenata, što je najviše do sada. Rekord je oborio i UKC sa 528 pacijenata sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom. Na kiseoniku je trenutno 230 pacijenata. Trenutno je najteža situacija u Banjaluci i Hercegovini. 

"Klinički centar u toku ovog vikenda će već dodatnih 100 do 150 kreveta obezbjediti upravo na svojoj lokaciji u centralnom bloku iz razloga što psotoji značajna potreba da se pacijetni smijeste u centralni blok i da se liječe", kaže ministar zdravlja Republike Srpske, Alen Šeranić.

"Situacija se usložnjava iz sata u sat. Trenutno imamo hospitalizovano 101 lice od kojih je 74  sa teškom kliničkom slikom, dva lica su na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji, jedno na respiratoru,a  u psoljendja 24h smo zabilježili tri smrtna slučaja", kaže Nikolina Mučibabić, portparol bolnice u Trebinju.  

Kod jednog pacijenata koji je zbrinut na UKC, metodom PCR testiranja, potvrđena je koinfekcija tj. istovremena zaraza mutantnim tzv. britanskim i uobičajenim sojem korona virusa. Po prvi put, takav slučaj zabilježen je u Srpskoj, dok već neko vrijeme cirkuliše među populacijom u zapadnim zemljama, kažu u Zavodu za mikrobiologiju UKC Republike Srpske. Da se mutantni soj nije pojavio kod nas, kažu stručnjaci, možda bismo bili u boljem stadijumu epidemije. 

"Evidentno je da je došlo do prevalencije mutantne forme virusa, što se slaže sa rezultatima koji su dobijeni u okružnju i udrugim evropskim zemljama. Posredno tome došlo je do porasta broja oboljelih, ne samo kod nas nego i u okolnim zemljama kao i u evrospkim zemljama  tako da ova mutantna foram virusa objašnjava tako veliki broj hospitalizacija , tako veliki broj oboljelih i tako veliki brojs msrtnih slučajeva koje nažalost možemo da vidimo u zadnje vrijeme", kaže Maja Travar, načelnik Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Republike Srpske.

Ozbiljna  epidemiološka situacija negativno će se odraziti i na masovnu vakcinaciju stanovništva. Nemoguće je angažovati veći broj medicinara za vakcianciju, jer brinu o zaraženim pacijenatima. Zato ljekari i dalje apeluju na sve da se pridržavaju mjera, kako bi sačuvali jedni druge ali i zdravstvne radnike.