Banjaluka

Ujedinjena Srpska: Odluka CIK-a politička, ne pravna

  • 08.10.2020. 19:05

Ujedinjena Srpska će podnijeti žalbu Apelacionom sudu BiH, na odluku Centralne izborne komisije da ovoj stranci, zbog spornog video spota, zabrani učešće na lokalnim izborima. Najviši funkcioneri stranke tvrde da ni 24 sata nakon zasjedanja CIK-a, odluka nije stigla na adresu stranke.

To je, kažu još jedan dokaz da se u tom tijelu odluke donose politički, a ne pravno. U režiji cijele priče vide SDS i PDP.

"Ovdje je jedna sramna koalicija koja promoviše jednoumlje, kršenje zakona i na ovaj način CIK pokušava da bira odbornike i gradonačelnike nego da to radi narod. Ovo je providna i prljava igra, jasan i ogoljen pokušaj izborne krađe. Osnovni motiv je Banjaluka. Ovdje SDS i PDP pokušavaju napraviti polugu za dejstvo zajedničke politike sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem", rekao je Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske.  

"S obzirom da ta odluka nije utemeljena na zakonu, ta odluka će pasti. Jer u Apelacionom vijeće u Suda BiH sjede pravnici, sjede sudije koje sude po zakonu, a ne političari koji sjede u Centralnoj izbornoj komisiji, koji sude, i koji izriču sankcije prema onom kako misle, odnosno prema direktivama koje dobijaju od svojih ranijih političkih šefova", istakao je Milan Petković, potpredsjednik Ujedinjene Srpske. 

Odluku CIK-a, osudili su i u najvećoj stranci u Republici Srpskoj. Iz SNSD najavljuju sastanak svih koalicionih partnera. 

"Moram reći da sam iznenađen, nisam računao da se može ići do ovde. Postavlja se pitanje, šta je sljedeće? Na koji način će oni očistiti političku scenu u Republici Srpskoj, prije svega da bi dobili svoje poltrone koje oni hoće. Znate imate, u stenogramu Centralne izborne komisije, da je član CIK-a, kad je trebao da glasa, ne očito na ovom pitanju, nego na nekom drugom, i ovaj što ga je PDP predložio, rekao, ne mogu ja glasati nemam stav partije. Nema stav partije glasa na sjednici Centralne izborne komisije, a oni pričaju o neutralnom organu", naglasio je Milorad Dodik, predsjendik SNSD-a. 

Istorijskom potezu CIK-a, najviše su se još juče obradovali opozicionari Mirko Šarović i Branislav Borenović. U PDP-u i danas likuju. 

"Ja mislim da je vrlo važno da smo dobili jednu ovakvu odluku i ja očekujem da kampanja koja je pred nama zaista bude drugačija u odnosu na prethodne kampanje. I da ova odluka ima jedno preventivno dejstvo", rekao je Igor Crnadak, potpredsjendik PDP-a.

Oni koji izborni proces imaju u malom prstu, pa tako i Izborni zakon ne vide zakonsku osnovu u odluci CIK-a. O spotu Ujedinjene Srpske, smatraju mnogi, dalo bi se raspravljati, ali maksimalna kazna koju je CIK mogao izreći je 10.000 maraka. 

"Nigdje se ne govori o kažnjavanju i isključivanju političkog subjekta iz političke kampanje. To se govori samo u odjeljku oko zaštita izbornog prava koje je sasvim drugi odjeljak i nema veze sa ovim dijelom. U principu mislim da je kazna, ako je već donešena mogla biti samo u ovom dijelu da se kazni politički subjekat od 1.000 do 10.000 maraka i politički predstavnik jedan. Konkretno moglo se kazniti lice koje je učestvovalo u ovom spotu, od 1.000 do 5.000 maraka, a ne kako je to Centralna izborna komisija navela", istakao je Aleksandar Radeta, član Republičke izborne komisije. 

Nakon što žalba bude uložena, Apelacioni sud BiH ima rok od tri dana da donese odluku. Iz SNSD poručuju da bi stali iza bilo koje stranke, pa i opozicione kada bi bile žrtve birokratskog bh aparata.